Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
10 začinskih biljaka koje čuvaju zdravlje, a imamo ih u kuhinji
pexels.com

Dodajte svježi okus i živu boju svom kuhanju, ali najvažnije je da ove biljke donose zdravlje

Kopar

Budite zdravi dodavanjem više kopra svojoj prehrani. Losos s kremastim umakom od kopra ukusno je mjesto za početak. Istraživanja su otkrila da kopar ima antimikrobna svojstva i može zaustaviti rast određenih vrsta bakterija koje vode do bolesti.

Peršin

Ova skromna biljka može ponuditi više od samo ukrašavanja. Peršin je bogat vitaminima koji mogu pomoći kod usporavanja rasta stanica raka i poznato je da smanjuju krvni tlak, piše Taste of home. Od danas počnite stavljati što više peršina na svoju hranu. 

Limunska trava

Imate stresan tjedan? Usporite se šalicom čaja od limunske trave. Dokazano je da olakšava tjeskobu i potiče opuštanje.

Bosiljak

Ova biljka puna je hranjivih sastojaka, a dobra je za naše zdravlje. Otkriveno je da smanjuje upalu, a može olakšati simptome prehlade. Sljedeći put kad osjetite kako vas sustiže prehlada, napravite pesto ili dodajte puno bosiljka u hranu.

Maslačak

Ako nikada niste probali ovu biljku, vrijeme je za to. Započnite s laganom i ukusnom salatom od maslačaka ili skuhajte šalicu čaja od maslačka. Ova biljka pomaže kod probave i može poboljšati rad mokraćnog mjehura i jetre.

Paprena metvica

Zakuhajte malo svježeg čaja od metvice kako biste poboljšali fokus i podigli raspoloženje. Paprena metvica također može ublažiti mučninu.

Kopriva

Kada planirate kuhati sa svježim biljem, kopriva vjerojatno nije prva na vašem popisu. Ipak, ova manje poznata biljka je dobra za naše zdravlje. Otkriveno je da smanjuje upalu i bol od artritisa, kao i da je odlična za sjajnu i zdravu kosu. Obavezno nosite rukavice dok rukujete s koprivom.

Lovorov list

Ova biljka je čest dodatak različitim jelima, ublažit će bol i probleme sa sinusima, ali i ojačati imunološki sustav.

Ružmarin

Nabavite ga kako biste poboljšali zdravlje srca, može spriječiti oštećenje krvnih žila što dovodi do srčanih bolesti. Ružmarin ima snažan okus koji je savršen za jela od mesa i krumpira.

Vlasac

Ova izvrsna zelena biljka trebala bi biti obavezan dodatak vašoj hrani. Povezana je sa smanjenjem rizika od raka želuca.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!