Zdravlje / Prehrana
Bitnije je kada jedemo, nego što jedemo?
Pexels

'Otkrili smo da se osoba više deblja ako jede u trenutku kada se proces pojačanog lučenja melatonina već počeo odvijati', tvrdi znanstvenik

Tijelo na različit način probavlja različite namirnice, a veliku ulogu u tome igra i vrijeme u kojem jedemo, a to znači da ima utjecaja i na mršavljenje, odnosno debljanje te na razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

"Počinjemo sve bolje shvaćati naš unutarnji biološki sat i kako se metabolizam mijenja kroz dan", kaže za Yahoo Lifestyle Andrew McHill, znanstvenik sa Oregon Instituta za zdravlje. "Vrijeme u kojem jedemo postalo je važno, ako ne i važnije od hrane koju jedemo", dodaje.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

(FOTO: Pexels)

Našim tijelom upravlja cirkadijski ritam. Otprilike dva sata prije, no što odemo na počinak, tijelo pojačano luči hormon melatonin, koji regulira ciklus budnosti i spavanja. Obrok koji smo pojeli pred spavanje šalje mozgu kontradiktorni signal i remeti procese u tijelu.

"Otkrili smo da se osoba više deblja ako jede u trenutku kada se proces pojačanog lučenja melatonina već počeo odvijati", kaže za spomenuti portal McHill.

(FOTO: Pexels)

Trenutno najpopularniji režim prehrane - isprekidani post, u biti nije nova ideja. Postoji poslovica koja kaže: Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, što je vrlo slično isprekidanom postu u kojem ćemo preskočiti večeru.

Profesorica nutricionizma sa Sveučilišta Illinois Krista Varady, kaže da kako dan odmiče postajemo manje osjetljivi na inzulin i tijelo ne može procesuirati šećere onako kako ih procesuira ujutro.

Treba jesti u vrijeme visoke inzulinske osjetljivosti, kada naše stanice mogu bolje iskoristiti glukozu, držati razinu šećera u krvi niskom te na taj način smanjiti šanse za padom energije kasnije u danu. "Naša je studija prva koja pokazuje da unos svih kalorija u razdoblju od šest sati bolje djeluje na metaboličke procese, nego konzumacija iste količine tijekom 12 sati ili više pa čak i ako gubite kilograme", tvrdi za spomenuti portal Eric Ravussin, šef Centra za istraživanje pretilosti u Louisiani.

Suvremeni način života otežava ovakav način prehrane. Teško je ne jesti cijeli dan i biti aktivan i koncentriran, no možemo si pomoći na način da preskočimo večeru ili izbjegavamo da ona bude najobilniji obrok u danu. Neka najveći obrok bude doručak.

Reci što misliš!