Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Stephen Hawking poslao snažnu poruku nade ljudima koji se bore s depresijom
Joe Giddens/PA/PIXSELL

Znanstvenik je povukao paralelu između crnih rupa i depresije, s porukom nade za one koji pate od poteškoća s mentalnim zdravljem

U ponedjeljak je Stephen Hawking, proslavljeni i cijenjeni fizičar, proslavio svoj 76. rođendan. Dan prije, govorio je na Reith Lecture na Royal Institute u Londonu o depresiji.

Znanstvenik je povukao poetsku paralelu između crnih rupa i depresije, s porukom nade za one koji pate od poteškoća s mentalnim zdravljem.

Preporučeno za tebe

"Poruka ovog predavanja je da crne rupe nisu toliko crne koliko se čine. Nisu vječni zatvori kao što se nekad mislilo. Stvari mogu izaći izvan crne rupe, a moguće i u drugi svemir. Zato, ako se osjećate kao da ste u crnoj rupi, nemojte odustati - uvijek postoji izlaz", poručio je Hawking.

Rekao je i kako cijeni svoja postignuća i ono što je uspio dostignuti u svom životu, osobito jer živi s dijagnozom ALS-a, amiotrofičnom lateralnom sklerozom koja je neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježničke moždine, od 1963. godine.

"Iako je bilo nesretno dobiti dijagnozu 'bolesti motornog neurona', imao sam sreće u skoro svemu ostalome. Imam sreće raditi u teorijskoj fizici u fascinantnom vremenu i to je jedno od rijetkih područja u kojima moja invalidnost nije bila ozbiljna hendikep. Važno je ne prepustiti se ljutnji, bez obzira na to koliko se život čini teškim, jer možete izgubiti svaku nadu, ako se ne možete smijati sebi i životu općenito."

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!