Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Ništa nije važnije od unutarnjeg mira: 5 načina kako se opustiti
Thinkstock

Razni životni izazovi znaju nas izbaciti iz tračnica i uzrokovati stres koji tijelo teško podnosi. U tim situacijama presudno je znati kako se opustiti

S razlogom postoje brojne tehnike opuštanja i dobra je vijest što zaista djeluju iako možda u teškoj životnoj fazi u to ne možemo vjerovati.  No, u jednom trenutku htjet ćemo posegnuti za njima i dobro je da su nam načini kako se opustiti negdje u našem pamćenju. 

5 načina kako se opustiti

1. Disanje 

Preporučeno za tebe

Vrlo jednostavna metoda opuštanja, a djeluje. Često nismo ni svjesni disanja jer tijelo odrađuje disanje, bez utjecaja naše volje. No, posvijestimo li disanje i fokusiramo li se na udisanje i izdirsanje, rasterećujemo um te organizam opskrbljujemo prijeko potrebnim kisikom. Kada smo pod stresom i u strahu plitko i brzo dišemo te tijelo ne dobiva dovoljno kisika. Potrebno je začas zastati i osvijestiti disanje. 

Tehnika disanja koja opušta: 

Sjednite, ispravite leđa, ramena pošaljite natrag i dolje, gledajte pred sebe. Vrat i ramena trebaju biti opušteni. Oni ne sudjeluju u disanju. Udahnite kroz nos, polako i duboko, puneći zrakom donji dio trbuha (stavite ruku na njega da osjetite kako se širi, odnosno kako se ruka pomiče) pa gornji, a potom donji dio pluća pa gornji. Izdišite kroz nos ili usta. Izdisaj mora biti dulji od udisaja. Pritom možete vizualizirati da kada udišete, tijelu dovodite sve što je dobro i iscjeljujuće, a kada izdišete, iz njega izbacujete svu napetost, stres i toksine. 

Ovu metodu opuštanja ponavljajte svaki dan. Dobro je što ju možete provoditi bilo kada i bilo gdje. Najbolje bi bilo kada biste za opuštanje disanjem mogli izdvojiti dnevno 20 minuta. Duboko disanje usporava rad srca, spušta krvni tlak i opušta tijelo.  

(FOTO: Thinkstock)

2. Meditacija i molitva

Ne smijemo zaboraviti da smo duhovna bića i da veliku ulogu za naš unutarnji mir i stabilnost igraju molitva i meditacija. Ukoliko ste zapustili svoju religioznost, sada je vrijeme da joj se vratite. Krenite s molitvama koje znate, ako osjećate potrebu otiđite u crkvu, sinagogu, džamiju ili neku drugi hram. To su mjesta puna energije koju trebate. 

Meditirajte. Na interentu postoji mnnoštvo vođenih meditacija. Pronađite one koje vam najbolje odgovaraju ili pak pronađite nekoga tko vas može poučiti. 

3. Uživajte 

Najučinkovitiji način kako se opustiti je raditi stvari u kojima uživate. Nemojte sada naprezati mozak i tražiti nešto specijalno što vas čini sretnima. Pogledajte komediju, otiđite na masažu ili u saunu ili si pak priuštite novu frizuru ili komad odjeće. Uživajte u malenim stvarima - gledajte iz toplog doma kako vani pada snijeg ili pak promatrajte kako ratse biljka na vašem kuhinjskom prozoru. Napravite kolač, ako volite raditi kolače, počistite stan, ako vas to rasterećuje. 

4. Otiđite u prirodu

Sami ili u dobrom društvu, provedite dan u šumi, na planini, uz more. Japanci su 1982. službenom metodom opuštanja proglasili tzv. šumsku kupku, odnosno shinrin-yoku. Najednostavnije rečeno, šumska kupka znači boravak u šumi, prepuštanje mirisima i zvukovima šume. Znanstveno je dokazano da boravak u prirodi iscjeljuje naš duh i tijelo. 

(FOTO: Pixabay)

5. Naučite kontrolirati misli, odnosno prebaciti fokus

Nije teško pasti u vrtlog negativnih misli koje nas nikud ne vode, nego nam samo crpe energiju. Dobra je stvar što je pozitivno razmišljanje vještina koja se vježba, trening za mozak. Kada vas obuzme negativna misao, ako joj se ne možete othrvati, prebacite fokus na bilo što drugo. Zvuči naravno jednostavnije, nego što je, no s vremenom ćete naučiti mozak da to radi s lakoćom. A znate kako se kaže: Onakvi smo kakve su nam misli. Možda ne možemo utjecati na vanjske okolnosti, ali možemo na to kako ih doživljavamo. Mi biramo biti nesretni ili sretni. 

Ovdje je samo pet načina kako se opustiti. Postoji ih još mnoštvo, no svima je zajedničko udovoljiti svome tijelu i duši, odnosno činiti ono što nas veseli. Stoga, ne čekajte više ni trena, nego poslušajte što vam kaže vaše unutarnje biće. Kada ste vi zadovoljni, možete sretnima učiniti i ljude oko sebe.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!