Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Kako ju prepoznati i liječiti? Ovako izgleda depresija kod mladih
Pexels

Depresija kod mladih sve se češće javlja, pogotovo u pubertetu kada se u tijelu događaju najveće promjene

Depresija se najčešće javlja upravo u tinejdžerskoj dobi, odnosno za vrijeme puberteta kada dolazi do fizičkih i psihičkih promjena kod mladih.

To je ozbiljan zdravstveni problem koji se, između ostaloga, sve češće javlja kod mladih. Depresiju ni slučajno ne smijemo ignorirati već regirati čim je primijetimo. Naime, prepoznavanje i psihološka pomoć najvažniji su dio liječenja ove prevrtljive i izrazito opasne bolesti.

Upravo se čita

Najčešći simptom koji prati pojavu depresije kod mladih jest promjena raspoloženja. To ne znači samo da će dijete u depresiji biti uvijek tužno, ono također može imati svoje dobre dane, odnosno trenutke neizmjerne sreće i uzbuđenja. Ono što je karakteristično kod mladih u depresiji je to da im raspoloženje nikad nije normalno, uvijek su ili potpuno utučeni ili preuzbuđeni.

Osim naglih promjena raspoloženja, tu je i gubitak interesa za stvari koje su ih nekad zanimale i u kojima su uživali. Mladu osobu u depresiji prestaju zanimati interesi koji su je prije zanimali, povlači se u sebe, a u većini slučajeva izbjegava i društvo.

Tinejdžer koji je u depresiji počinje dobivati loše ocjene, iako je uvijek bio odličan đak, ne može se koncentirati, pokazuje apatiju prema osobama oko sebe, a često ima i agresivne ispade koji mu mogu prouzročiti velike probleme u školi ili izlascima. U ekstremnim slučajevima kod mladih se javlja i želja za samoubojstvom.

Dobra je vijest da se depresija prepoznata na vrijeme vrlo uspješno liječi te pokazuje odlične rezultate.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!