Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Imate osjećaj krivnje zbog lijenosti? Nemojte - izgleda da lijenost produljuje život
Thinkstock

Jeste li ikad samo htjeli ležati na kauču i ne raditi ništa, ali imate osjećaj kao da je to gubitak vremena? Izgleda da ipak nije

Nova znanstvena istraživanja pokazala su da je lijenost jedan od načina kako možete produljiti život. Znanstvenici su otkrili da su vrste s bržim metabolizmom sklonije izumiranju od onih koje su malo lijenije.

Ovo istraživanje dolazi zahvaljujući otkrićima objavljenima ovog tjedna u časopisu Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biološka znanost, koja jesu ukazivala na to da lijenost može poboljšati izglede za preživljavanje.

Vezana vijest

Sretne žene
male stvari čine razlikuZnanstvenici otkrili kako da si produljimo život za 14 godina

Preporučeno za tebe

Proučavanjem mekušaca, tim stručnjaka je utvrdio da su vrste s niskim potrošnjama energije preživjele mnogo duže od onih koje su imale veću potrošnju energiju. U priopćenju je Luke Strotz, postdoktorski istraživač Instituta za bioraznolikost Sveučilišta u Kansasu i Prirodoslovnog muzeja, izjavio: 

"Oni koji imaju niže zahtjeve za održavanjem energije vjerojatnije će preživjeti od onih organizama s višom stopom metabolizma." Znanstvenici se sada nadaju da mogu primijeniti ovo istraživanje u istraživanju drugih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja u nadi da će zadržati dugovječnost.

Iako istraživanje navodi da postoje brojni razlozi zašto određene vrste imaju veću opasnost od izumiranja od drugih, otkrivanje da metabolizam igra ulogu u preživljavanju, pomaže poboljšati točnost određivanja vjerojatnosti izumiranja.

Međutim, metabolička stopa se smatra manjim faktorom za vrste koje pokrivaju veliki broj staništa i ekosustava, no veza između metabolizma i izumiranja češća je kod bića s niskom raspodjelom energije.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!