Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Ovih 10 osobina ključne su za 'zdravu osobnost' - imate li ih?
Pexels

Ne postoji jedna definicija 'zdrave osobnosti', ali nekoliko osobina ličnosti može osigurati sretan život

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Personality i Social Psychology moglo bi nas usmjeriti prema osobinama ličnosti koje su ključne za mentalno blagostanje.

U prvoj od tri studije, istraživači su zatražili 137 stručnjaka za psihologiju ličnosti da opišu svoju viziju psihički zdrave osobe pomoću 30 aspekata osobnosti. To je objavljeno u NEO Psychological Inventory, Revised (to jest veliki popis definiranih osobina koje stručnjaci ličnosti koriste kako bi se osiguralo da "govore isti jezik").

Preporučeno za tebe

Istraživači su imali i stručnjake za pozitivnu psihologiju, a također su i studenti preddiplomskih studija objasnili svoje definicije "zdrave osobnosti". U svim su skupinama identificirano iste ključne osobine: prema izvještaju, "zdrava osobnosti najbolje je obilježena visokom razinom otvorenosti prema osjećajima, pozitivnim emocijama i izravnošću te niskim razinama na svim aspektima neuroticizma". Osobe sa visokim neuroticizmom su zapravo manje tolerantne na stres, anksiozne, impulzivne, a čak i agresivne.

Psiholog Scott Barry Kaufman, u Scientific American, objasnio je 10 specifičnih osobina ličnosti:

  • otvorenost prema osjećajima
  • jednostavnost i izravnost (i biti "iskren i domišljat")
  • sposobnost (kompetencija i stručnost)
  • toplina (biti nježan i prijateljski nastrojen)
  • pozitivne emocije (radost, sreća, ljubav i uzbuđenje)
  • niska razina bijesa i neprijateljstva
  • niska razina  tjeskoba (niska stidljivost, nervoza, napetost i nemir)
  • snižena depresija
  • niska ranjivost na stres
  • niska impulzivnost (sposobnost kontrole želja i nagona)

Vezana vijest

sreća
stariji i sretniji ili?Istraživanje pokazalo da sreća ima veze s godinama

Ne morate imati sve te osobine kako biste imali zdrav život, istaknuo je dr. Kaufman, ali "ključna odredba [za psihološko zdravlje] je u kojoj mjeri vas neke od ovih stvari sprječavaju u dostizanje vaših osobnih ciljeva."

U dvije dodatne studije, istraživači su uspoređivali ove osobine ličnosti s više od tri tisuće studenata  i utvrdili da su povezane s većim zadovoljstvom životom, više samopoštovanja, samodostatnosti, optimističnijim pogledom na život, manje ljutnje i agresije te više samokontrole.

Budući da anksioznost, depresija i stres igraju veliku ulogu u sprječavanju postizanja naših ciljeva, nema boljeg vremena od sad da probate promijeniti način na koji gledate svijet.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!