Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Par kapi za mirne snove: pobijedite nesanicu eteričnim uljima
Pixabay

Eterična ulja odavnina se koriste za brojne zdravstvene probleme, a jedan od njih je i nesanica

Cirkadijski ritam znan i kao unutarnji sat, regulira puno više od naših navika spavanja i buđenja. Utječe na lučenje hormona u tijelu, raspoloženje, sposobnost koncentracije i mnoge druge aspekte života. Čak su i naša osjetila podložna cirkadijskom ritmu, odnosno jačina njuha ovisi o dobu dana pa nam je njuh slabiji u periodu od 2 sata do 10 sati ujutro, odnosno kada spavamo. Ako imamo problema sa spavanjem, trebalo bi uoči odlaska na počinak koristiti određeno eterično ulje koje će nam tijekom noći pomoći da bolje spavamo. 

(FOTO: Thinkstock)


Kako koristiti eterična ulja protiv nesanice?

Preporučeno za tebe

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti eterična ulja:

  • Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja na papirnatu maramicu ili komadić tkanine i stavite je pored kreveta.
  • Kapnite kap ili dvije ulja na dlanove i protrljate ih te prođite dlanovima po prsima, ramenima, vratu i podlakticama kako biste tijekom noći osjećali opuštajući miris. 
  • Ako vam je miris prejak, nakapajte par kapi u bazno ulje i njime izmasirajte tabane. Ulje će se kroz kožu apsorbirati u krvotok i opustiti tijelo, a miris neće biti preintenzivan jer je daleko do nosa. 
  • Upotrijebite difuzor.

Koja ulja koristiti protiv nesanice?

Lavanda

Ulje lavande je napopularnije ulje protiv nesanice. Ima intenzivan miris i od nekih osoba može izazvati blagi osjećaj dezorijentacije, osobito ako se usred noći probude i moraju sneni na zahod. Najbolje je početi s jednom kapi i povećavati količinu nakon što se uvjerite da dobro djeluje na vas. Osim učinka, prednost eteričnog ulja lavande je ta što nije skupo.

(FOTO: Pixabay)

Kamilica

Kamilica se tradicionalno koristi za umirivanje djece, ublažavanje depresije, anskioznosti i reduciranje stresa te pomaže kod nesanice. Ima srednje jak sedativni učinak na živce. Učinkovita je kod noćnih mora i nesanice. Koristi se eterično ulje kamilice i čaj od kamilice. Ovaj čaj najbolji je piti pred spavanje.

(FOTO: Pixabay)

Valerijana

Kao i kamilica i ova biljka ima srednje jak sedativni učinak. Umiruje živce i ublažava stres. Istraživanje je pokazalo da valerijana povećava kvalitetu sna i pritom, za razliku od lijekova, nema nuspojava. 

(FOTO: Pixabay)

Kombinacije ulja

Kombinacija eteričnog ulja lavande i gorke naranče produljuje san i poboljašva njegovu kvalitetu, dok kombinacija eteričnog ulja slatke naranče i lavande poboljašva kvalitetu sna i smanjuje mučnine kod osoba koje idu na hemodijalizu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Žene i zdravlje. 

Pročitajte još:

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!