Ostani doma
Zdravlje / Psiha
5 tipova 'napada' pasivno-agresivnih ljudi i kako se obraniti
www.profimedia.hr

Toksično ponašanje često bude jako suptilno pa ga na početku čak ni neprimjećujemo, ali može biti jako neugodno

Jeste li ikada imali situaciju u kojoj se netko složio s vama, a zatim tiho sabotirao vaš plan i učinio sve da ne uspije? Ovakvo toksično ponašanje poznato je kao pasivna agresija. 

Pasivno-agresivno ponašanje je demonstracija negativnih osjećaja, ljutnje i agresivnosti na diskretan način. Odlikuje se suptilnim komentarima ili postupcima koji ukazuju na to da se osoba ne slaže ili je nezadovoljna nekim postupcima. Nažalost ovakvo ponašanje može se pronaći u svim područjima života. Kako izgleda ovakvo ponašanje i kako se boriti protiv njega objašnjava Justin Bariso u knjizi "EQ Applied: The Real-World Guide to Emotional Intelligence". Za portal Inc. objasnio je kako to izgleda u našim životima: 

Preporučeno za tebe

1. Tihi tretman

Nakon što pristanete da se stvari odvijaju na određeni način, druga osoba vas izbjegava što je više moguće. Kada pokušate razgovarati, njihove usne su čvrsto stisnute, daju kratke odgovore, odbijaju se uključiti ili vam samo okrenu leđa.

2. Ljutnja

Svi smo vidjeli ovo ponašanje kod djece, ali to čine i odrasli. Kada osoba nije dobila što je željela ili nije po njenom, iznenada postane tužna, ogorčena i uništi radost svima u prostoriji. 

3. Zaboravnost

U ovom slučaju osoba se slaže s nečim, ali onda jednostavno ništa ne napravi od dogovorenog. Često tvrdi da je "zaboravila", ali u stvarnosti uopće nije imala namjeru nešto napraviti. Ili jednostavno odugovlače do točke kada vili ili netko drugi mora preuzeti.

4. Površno sudjeluje

Ova osoba neće odustati od zadtka, izvest će ga površno ili s malo truda. Izvana će vas podupirati, ali tijekom zadatka vidjet ćete prave osjećaje.

5. Igrač

Osoba koristi sarkazam ili neiskrene pohvale kako bi pokušala uništiti vaše samopouzdanje. Pokušavaju biti nejasni, ali točno znaju što rade.

Kako se oduprijeti takvim osobama?

Vezana vijest

Žena
PsihologijaKako prepoznati impulzivno ponašanje?

U većini tih slučajeva osoba će tvrditi da je sve u redu. Oni će ignorirati situaciju ili jednostavno neće priznati osjećaje ljutnje ili negativnosti. U nekim slučajevima, osoba koja redovito koristi pasivno-agresivno ponašanje čak i ne shvaća da to čini. Ali zbog toga se vi nećete osjećati bolje. Osoba se najčešće odbija suočiti s negativnim osjećajima, pa joj vi možete pomoći u tome. 

Da biste to učinili, svakako jasno priopćite svoje osjećaje i očekivanja. Ako sumnjate da znate određeni uzrok agresije druge osobe, pitajte ju konkretno u čemu je problem. Ako poriče situaciju, iskoristite njihove riječi kako biste održali razgovor.  

Puno puta vaš interes za drugu osobu počet će mijenjati njezino ponašanje pa ćete i dalje moći surađivati.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!