Zdravlje / Psiha
Kako uspjeti na poslu ako ste introvert? Imamo odgovore
www.pixabay.com

'Na radnom mjestu introverti pokušavaju prikriti svoje osobine kako bi se uklopili', kažu Liz Fosslien i Molly West Duffy

Odlični ste u svom poslu i doista volite svoje suradnike, ali introvert ste, netko tko je okrenut sebi, trebate vrijeme da se prilagodite velikoj grupi. Često se zbog toga osjećate iscrpljeno, možda čak i puno više volite raditi kod kuće. 

"Na radnom mjestu introverti pokušavaju prikriti svoje osobine kako bi se uklopili", kažu Liz Fosslien i Molly West Duffy u svojoj knjizi "No Hard Feelings: The Secret Power of Embracing Emotions at Work". 

"Ako ne razgovaraju otvoreno o svojim razlikama, ekstroverti i introverti mogu izludjeti jedni druge", dodaju za Purewow. Srećom, postoje četiri načina da introverti budu produktivniji, sretniji i mirniji u uredu pa čak i kad imaju šefa ekstroverta.

1. Izbjegavajte slanje dugih e-mailova

Kao introvert vjerojatno vam je mnogo lakše vaše misli i osjećaje izreći u e-mailu, nego da dođete do voditelja i kažete što mislite. "Ekstroverti često vole razgovor i diskusiju o idejama i problemima", objašnjavaju Fosslien i Duffy. Napišite sve što želite reći, a zatim istaknite najvažnije točke, ponesite bilješke i razgovarajte osobno.

Vezana vijest

strah i neuspjehKrivo je bojati se straha i isključivo tragati za srećom

2. Pronađite tiho mjesto na 'ponovno punjenje'

Sve više radnih prostora je otvoreno i svi sjede zajedno. Ali za introverte rad u otvorenom prostoru može biti vrlo loš. Zato je vrlo važno pronaći mirno mjesto za odomor. Probajte se odmoriti i otići na to mjesto, iznenadit ćete se koliko vam može pomoći nekoliko minuta mirnog vremena.

3. Recite vašim kolegama kad trebate 'svoj prostor'

Vaš kolega ekstrovert rado može provesti radeći cijeli dan, ali i pričati o planoviam za vikend, nekom tipu s prošlog sastanka i novom kolegi kojeg ne voli. On ne shvaća kako se introvert vrlo teško može koncentrirati dok on ima četverosatni monolog. Recite svom kolegi: "Želim čuti ostatak priče, ali sad moram raditi. Možemo kasnije otići na pauzu za kavu?".

4. Veliki i važni sastanci

Za introverte, veliki sastanci mogu biti minsko polje. Kad ću nešto reći? Misle li kolega da ništa ne znam jer šutim? Recite nešto u prvih deset minuta i bit će vam lakše. "jednom kad 'probijete led' bit će vam puno lakše nešto reći" savjetuju Fosslien i Duffy. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!