Zdravlje / Psiha
Zašto odgađamo stvari? Nova studija kaže da je mozak  kriv za to
Pexels

Znanstvenici su analizirali mozgove 264 ispitanika te došli do zanimljivog otkrića


Jeste li skloni beskonačnom odgađanju i najmanjih obaveza i rješavanju stvari u zadnji trenutak? Ako jeste, zanimat će vas rezultati studije nedavno objavljene u časopisu Psychological Science. Štoviše, prestat ćete se okrivljavati zbog ove ružne navike.

Znanstvenici sa Sveučilišta Ruhr Universitet Bochum su otkrili da na odugovlačenje utječu dva područja u mozgu - amigdala koja procesuira naše osjećaje i upravlja motivacijom te dorzalni prednji cingularni korteks koji koristi informacije amigdale i na temelju njih odlučuje koje će radnje tijelo poduzeti. 

(FOTO: Thinkstock)

Dorzalni prednji cingularni korteks je odgovoran za odgađanje. Znanstvenici su analizirali mozgove 264 ispitanika te su otkrili da osobe koje su sklone odgađanju imaju veću amigdalu i slabiju vezu između amigdale i dorzalnog prednjeg cingularnog korteksa.

"Osobe s većom amigdalom sklone su oklijevati i odgađati stvari, a slabija veza između amigdale i dorzalnog prednjeg cingularnog korteksa rezultira time da su manje sposobni razlučiti distrakcije", objašnjava voditelj studije Erhan Genc.

Kao što vidite, zaista ne možete sebe okrivljavati zbog toga što u posljednji trenutak plaćate račune. Kriva je vaša amigdala. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!