Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Burnout je službeno priznat od strane Svjetske zdravstvene organizacije
www.profimedia.hr

Osjećate se potpuno mentalno i emocionalno iscrpljeni nakon posla? Jednostavno ste 'izgorjeli'. Sada je to stanje prepoznato kao bolest

Popili ste jutarnju kavu i već ste pod stresom kad se sjetite koliko imate neodgovorenih e-mailova. Možda uskoro i idete na godišnji, ali posljednji dani na poslu vam se čine kao da ih je nemoguće preživjeti. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je sindrom burnout ili sindrom izgaranja kao bolest koja je dodana na listu mentalnih bolesti.

Vezana vijest

Žena
psihologinja objašnjavaZašto je promjena teška i kako si možemo pomoći?

Prema njima, "burnout" nije samo sinonim za stres nego je to "sindrom koji je rezultirao kroničnim stresom na radnom mjestu koji nije uspješno obrađen". Svjetska zdravstvena organizacija već je naglasila da postoji svjetska epidemija, a njegova pojava se već raširila jer je postojala globalna kriza koja je prouzročila veliku nezaposlenost. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Sindrom izgaranja odlikuje se ovim glavnim simptomima: osjećaj smanjenja energije ili iscrpljenosti, povećana mentalna distanca od posla ili osjećaj negativnosti i cinizma u vezi s poslom. Međutim pojavljuje se i smanjenja profesionalna učinkovitost.

Iako ovi simptomi mogu biti vidljivi i u situacijama koje nisu povezane s poslom (kao što je, na primjer, osjećaj preopterećenosti kućanskim poslovima i obiteljskim obvezama), WHO navodi da se ova dijagnoza smije koristiti samo u profesionalnom kontekstu. Zdravstveni stručnjaci također trebaju izostaviti poremećaje raspoloženja i tjeskobe prije nego se postavi ova dijagnoza. 

Izraz "burnout" pripisuje se psihologu Herbertu Freudenbergeru rođenom u Njemačkoj, koji je taj izraz upotrijebio u istraživanju iz 1974. Freudenberger je analizirao taj fenomen nakon što ga je uočio kod nekih svojih kolega, koji su sebe opisali kao da su "izgorjeli".

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!