Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Svjetski dan prevencije samoubojstava: Veliki porast suicida kod djece i mladih u Hrvatskoj
Thinkstock/Ilustracija

Dana 10. rujna volonteri Udruge Životna linija upalit će svijeće uzduž Savskog mosta u Zagrebu u spomen na osobe koje su preminule

Prema podatcima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova tijekom prošle godine počinilo je u Hrvatskoj samoubojstvo 657 osoba, što je porast od 5,1 posto u odnosu na godinu ranije. Od toga su žene počinile 156 suicida, a muškarci 501 tj. čak 3,2 puta veći broj.

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj izvršenih samoubojstava djece i mladih (0 - 25 godina) porastao u Hrvatskoj s 33 na 48 tj. za čak 45 posto. Smatramo da bi za prevenciju tog problema trebalo namijeniti veća državna sredstva u korist psihičkog zdravlja djece i mladih.

Od ostalih statističkih pokazatelja spomenimo da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao tijekom 2018. za 83,3 posto dok je u Požeško-slavonskoj povećan za 50 posto (izvor: MUP - Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini). 

Udruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava. Hrvatska ima za svjetske razmjere razmjerno visoku stopu suicida i hitno joj je potrebna nacionalna strategija za nošenje s tim ozbiljnim društvenim problemom.

(Foto: Pexels)

Dana 10. rujna 2019. volonteri Udruge Životna linija upalit će svijeće (lampione) uzduž Savskog mosta u Zagrebu (pješački most) u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod mosta do noćnih sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole. Udruga Životna linija poziva sugrađane da svojim dolaskom u razdoblju od 17:00 do 22:00 sata podrže ovu akciju.

Udruga Životna linija ovom prilikom najavljuje za 10. listopada 2019. Koncert za širenje svijesti o problemu suicida i depresije u Republici Hrvatskoj, prvi događaj takve vrste u našoj državi. Među članovima Organizacijskog odbora za tu priliku nalaze se prof. dr. sc. Ante Bagarić, prof. dr. sc. Slađana Štrkalj-Ivezić, prim. dr. sc. Sanja Martić-Biočina i Ljupka Hitrova, dr. med., spec. hitne medicine. Koncert će se održati na Svjetski dan mentalnog zdravlja, spomenutog 10. listopada, u klubu Sax u središtu Zagreba, a o daljnjim detaljima na vrijeme ćemo obavijestiti medije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!