Zdravlje / Psiha
Dr. Oz otkrio 6 ranih simptoma Alzheimera koje ne smijemo ignorirati te kako sniziti rizik od ove bolesti
Pexels

'Ovo je bolest kameleon. Poput zmije u travi. Možete vidjeti da se trava miče, no ne možete sa sigurnošću reći zbog čega', kaže dr. Oz nakon što je previdio simptome od svoje majke

Popularni američki liječnik Mehmet Oz objavio je na Twitteru da je njegovoj majci dijagnosticiran Alzheimer te priznao kako su mu promakli rani simptomi te podmukle bolesti.

"Nedavno sam saznao da moja majka, Suna, ima Alzheimerovu bolest. Čuti službenu dijagnozu bilo je devastirajuće. No, jednako bolna spoznaja za mene je bila da su znakovi tu cijelo vrijeme i da sam ih previdio", iskreno će dr. Oz.

 

 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

 "Ovo je bolest kameleon. Poput zmije u travi. Možete vidjeti da se trava miče, no ne možete sa sigurnošću reći zbog čega. I ne želite si priznati jer je prebolno. Spoznaja da ću majku izgubiti dvaput... Ona već sada nestaje. Njezina sjećanja isparavaju preda mnom", kaže dr. Oz nasvom youtube kanalu. 

 

U članku objavljenom na svojoj stranici, ovaj je liječnik podijelio šest ranih simptoma Alzheimera koje ne smijemo ignorirati:

  • Poteškoće s planiranjem
  • Poteškoće u izvršavanju zadataka
  • Ne snalaženje u prostoru i vremenu (dr.Oz kaže da je da bi ga majka zvala na ručak, ne shvaćajujući da je on u SAD-u i da mu treba 11 sati do Turske) 
  • Problemi s riječima
  • Problemi sa doživljavanjem prostora (I ovdje navodi primjer iz svog života. Kaže, majka ga je tražila da prebace sofu u kut sobe iako tamo ne može stati)
  • Spremanje predmeta na pogrešna mjesta

Nakon što je Alzheimer dijagnosticiran njegovoj majci, Mehmet Oz je htio vidjeti postoji li rizik da i sam jednog dana oboli. Podvrgnut je ABC modelu testiranja koji provodi njegov kolega dr. Richard Isaacson, šef Klinike za prevenciju Alzheimera.

A test provjerava masnoće i njihovu raspoređenost na tijelu. Naime, abdominalna masnoća usko je vezana za funkcije mozga i pamćenje. B test provjerava krv, krvni tlak, kolesterol. Čak i blago povišen loš kolesterol može povećati rizik za pojavu Alzheimerove bolesti. Ovim testom utvrđeno je da dr. Oz ima APOE4 gen koji ga svsrtava u visokorizičnu skupinu. C test mjeri kognitivne funkcije u kojem osoba treba spojiti lica i imena, prisjetiti se školskih kolega te odraditi neke zadatke na računalu. 

Kako sniziti rizik za pojavu Alzheimerove bolesti?

Bitno je držati kolesterol pod kontrolom, redovito vježbati, unositi dovoljno omega-3 masnih kiselina u organizam jer one hrane i čuvaju mozak te uzimati po potrebi vitamin B12.

Istraživanja su pokazala, navodi dr. Oz, da čak i ako postoji genetska predispozicija za razvoj ove bolesti, životni stil može spriječiti njezinu pojavu.

"Mjerite redovito krvni tlak, provjeravajte kolesterol i šećer u krvi. Vjerovali ili ne, oni mogu smanjiti rizik za Alzhemierovu bolest", kaže dr. Oz na svojoj stranici.     

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!