Zdravlje / Psiha
Genijalno pravilo
www.profimedia.hr

Kako bismo usmjerili energiju na nešto, moramo znati što je to. Buffett nas uči kako da otkrijemo što želimo, definiramo ciljeve i ostvarimo ih

Warren Buffett jedan je od najboljih svjetskih investitora, no osim što je uspješan u poslu, emocionalno je visoko inteligentan čovjek. To svjedoči i priča njegovog dugogodišnjeg osobnog pilota koju prenosi Inc.com, a u kojoj se spominje Buffettovo pravilo 25/5.

Mike Flint bio je desetljećima Warrenov pilot. Često su tijekom letova razgovarali o životu, karijeri, izazovima pa mu je tako jednom prilikom Warren ponudio da ga provede kroz jednostavnu vježbu. Tražio ga je da napravi listu od 25 ciljeva vezanih uz karijeru te da zaokruži pet onih koji su mu na prvom mjestu. Pretpostavili bismo da je Buffett potom rekao Flintu da kombinira ciljeve, odnosno nađe način kako da "jednim udarcem ubije dvije muhe", no nije.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Savjetovao mu je da listu iskoristi na potpuno neočekivan način:

  • Da se usredotoči na postizanje 5 ciljeva koje je zaokružio.
  • Da odustane od ciljeva 6-25, odnosno da zaboravi na sve ostalo što je napisao.

Što je Buffet ustvari htio reći Flintu?

Ključan je fokus. Nismo u stanju ispuniti 25 životnih ciljeva. Ako govorimo o dugoročnim ciljevima, možemo ih ostvariti dva, maksimalno tri. Sve ostalo na listi su stvari koje nas zanimaju, odnosno one su najveća potencijalna distrakcija za ostvarenje naših ciljeva. I zato je jako bitno navesti na listi ciljeve 6-25 kako bismo otkrili i pravim riječima nazvali ono što nas može omesti i vući unatrag.

(FOTO: Pexels)

Kako učiniti da pravilo 25/5 radi za nas?

Buffett je svom pilotu pomoću ovog pravila pomogao da odredi svoje životne ciljeve, odnosno ostvari karijeru, ali poznato milijarderovo pravilo funkcionira i u svakodnevom životu. 

Na primjer, svakog jutra možemo napraviti listu pet do deset zadataka koje želim izvršiti u tom danu. Trebali bismo zaokružiti najviše dva zadatka i ne činiti ništa po pitanju ostalih dok ova dva ne budu gotova. Isto vrijede za dan, mjesec, godinu ili pet godina. 

Nakon što smo listu napravili, Buffett savjetuje da si postavimo sljedeća pitanja kako bismo bolje mogli upravljati svojim vremenom i donositi kvalitetne odluke:

  • Hoće li mi izvršavanje određenog zadatka pomoći da budem zadovoljan na kraju dana?
  • Hoće li mi ovaj projekt pomoći da postignem svoj godišnji cilj?
  •  Hoće li mi ova strategija pomoći da ostvarim svoju karijeru?
  • Spada li određen cilj u kategoriju "zanimljivo, ali ometa me"?

Primjenjujući Buffettovo pravilo 25/5 naučit ćemo se fokusirati na bitno, ali i učiniti da emocije rade za nas, a ne protiv nas.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!