Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Uz ove jednostavne metode riješite se nesanice već večeras
Pexels

Ponekad se san čini kao nemoguća misija, isto kao i obavljanje dnevnih obaveza nakon neprospavane noći

Znanstvenici sve češće ukazuju na važnost kvalitetnog sna u kojem se tijelo regenerira. Odrasloj osobi potrebno je oko osam sati spavanja na noć kako bi organizam normalno funkcionirao.

  • No, što ako san neće na oči?

Stres, problemi i neodgovarajuća prehrana samo su neki od uzroka nesanice. Kako bismo san vratili na oči potrebno je poduzeti nekoliko koraka. Provjeriti razinu melatonina (hormona koji regulira spavanje) i povećati nos, ako ga je premalo.

5 savjeta neurokirurga kako prevladati nesanicu 

To možete učiniti kroz prehranu. Naime određene namirnice sadrže melatonin ili pak triptofan koji potiče lučenje melatonina u organizmu. Od velike pomoći su i  magnezij te vitamin B6 kojih također ima u hrani. Uvrstite u svoju prehranu orašaste plodove, cjelovite žitarice, piletinu i puretinu, jaja i mliječne proizvode, mahunarke, lisnato zeleno povrće, banane, mandarine, trešnje i ananas.

(FOTO: Pixabay)

Studija koju je objavio američki Nacionalni institut za zdravlje pokazala je da dva miligrama melatonina pred spavanje rješavaju probleme s nesanicom.

Osim putem prehrane, na nesanicu možete djelovati mijenjanjem navika, odnosno stvaranjem rituala koji će vas opustiti pred spavanje i mozgu poslati informaciju da je vrijeme za san. To može biti ispijanje umirujućeg čaja, lagana muzika, opuštajuća knjiga ili kupka. Dobro je i zamračiti sobu u kojoj spavate te ju prije odlaska na počinak provjetriti.

Posljedice nesanice ili zašto je bitno naspavati se

Ako se ne bavite tjelovježbom, vrijeme je da ju uvrstite u svoju svakodnevicu. barem šetajte redovito umjerenim tempom, najmanje pola sata. Tjelesna aktivnost će izazvati zdravi umor koji će onda lakše dovesti do sna. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!