Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Stvari koje neuropsihijatar čini svaki dan kako bi mu mozak bio zdrav i u formi
Thinkstock

Odabrate pravi način djelovanja tijekom dana koji će vam pomoći da poboljšate fokusiranost, pamćenje i donošenje odluka

Male životne navike mogu značajno utjecati na zdravlje mozga. Svakodnevno donosimo odluke vezane za naše zdravlje i trebamo se upitati: "Je li ovo dobro ili loše  za moj mozak?". Ovo jednostavno pitanje može vam pomoći da odlučite odabrati pravi način djelovanja koji će poboljšati fokusiranost, pamćenje i donošenje odluka. Klinički neuropsihijatar Daniel Amen objasnio je za Mindbody Green što sve možemo učiniti za zdravlje mozga. 

1. Proaktivno se zaštitite

Zaštita mozga od ozljeda, zagađenja i stresa prvi je korak za poboljšanje moždanih funkcija. Mozak je mekan, a lubanja stvarno tvrda. Nekoliko područja mozga posebno je osjetljivo na traume, osobito dijelove koji uključuju memoriju, učenje i stabilnost raspoloženja. Zato je važno zaštititi mozak od ozljeda.

2. Hidratizirajte se

S obzirom da se u mozgu nalazi oko 80% vode, prvo pravilo zdravlja mozga je piti odgovarajuću količinu tekućine koja će vam hidratizirati mozak. Čak i lagana dehidracija može povećati hormone stresa, što s vremenom može oštetiti mozak. Također vrlo je važno izbjegavati napitke pune šećera, alkohol i kofein. Zeleni čaj je dobar za funkcioniranje mozga jer pojačava mentalnu opuštenost i budnost. 

3. Jedite doručak pun proteina i ručak bez ugljikohidrata

Proteini, složeni ugljikohidrati i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput tune, lososa, oraha i maslinovog ulja, bitni su za rad mozga. Nažalost, moderna prehrana ispunjena je jednostavnim šećerima i ugljikohidratima, zbog čega se mnogi osjećaju rastrojeno i tromo. Započinjenje dana s zdravim doručkom uključuje proteine kao što su jaja, krto meso i mliječni proizvodi. Kada se radi o ručku, činjenica je da se većina ljudi bori s količinom energije i mentalnom jasnoćom.

(Foto: Shutterstock)

5. Spavajte sedam sati

Zdrav san je apsolutno neophodan za zdrav mozak. Spavanje obnavlja sve stanice u vašem tijelu, daje moždanim stanicama priliku da se same poprave, pomaže u čišćenju otrova koji su se nakupili tijekom dana i aktiviraju neuronske veze koje bi se inače mogle uništiti zbog neaktivnosti. Nedovoljno sna može utjecati na moždane aktivnosti kao što su učenje, pamćenje i koncentracija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!