Zdravlje / Psiha
Savjet japanskog zen-redovnika: Razlika između jednostavnosti i štedljivosti
Pexels

Poznati zen-budistički redovnik Shunmyo Masuno u knjizi 'Umijeće jednostavnog življenja' oslanja se na stoljeća drevne japanske mudrosti

Knjiga "Umijeće jednostavnog življenja" u izdanju V.B.Z.-a donosi 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažit ćete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorit ćete mjesto na koje vaše misli mogu pobjeći; naučite duboko izdahnuti iz trbuha i to će vam otkloniti negativne emocije; vježbajte pet minuta zazen tijekom pauze za ručak i osjećat ćete se osvježeno. Uz ovu knjigu naučit ćemo i pronaći vrijeme kad ne mislimo ništa jer to je prvi korak da naučimo živjeti u sadašnjem trenutku i spoznamo svoje. Donosimo vam deset priča iz ovog svjetskog bestselera, pročitajte drugu. 

Razlika između jednostavnosti i štedljivosti

Odnos tijela i uma sličan je odnosu kokoši i jajeta.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Ako njegujete jednostavan način razmišljanja i tijelo će vam prirodno postati vitko. Slično tome, obratite li pažnju na svoju prehranu i time ojačate tijelo, i um će vam postati zdraviji i snažniji.

Isto vrijedi i za povezanost uma i fizičkog prostora. Želite li unijeti jednostavnost u svoje unutarnje ja, sobe uredite s malo namještaja.

Ljepota je u jednostavnom načinu života. Takav je život u duhu zena.

Jednostavnost je kad otklonite sve što vam nije korisno. Odredite je li vam nešto uistinu neophodno, pa ako jest, tada se dobro brinite o tome. To nije isto što i štedljivost. Štedljivost je kad preživljavate sa stvarima male vrijednosti. Pod vrijednošću ne mislim samo na cijenu, nego i na dubinu vaših osjećaja prema takvim stvarima.

Primjerice, kad živite jednostavno, to znači da je šalica koju svakodnevno koristite za kavu ona koja vam se uistinu sviđa, o kojoj se s ljubavlju brinete i dugo je koristite. Nabavite samo dobre stvari koje će vam uistinu biti potrebne. Jednostavan način života osnovna je metoda kojom ćete oblikovati svoj um. 
Shunmyo 

(Foto: Promo)

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!