Ostani doma
Zdravlje / Psiha
Kako se brinuti za sebe kad se osjećate loše i sve ide nizbrdo?
Pixabay

Briga o sebi ne bi trebala biti nešto što činite s vremena na vrijeme kada ste iscrpljeni. Stvorite navike i brinite se za sebe

Svi smo bili tamo: loš dan na poslu, djeca neće prestati vrištati i nema ništa u hladnjaku za večeru. Osjećate se loše i nikad ne znate kada će se to dogoditi. U cijeloj toj priči zaboravljate voditi računa o sebi.

Briga o sebi ne bi trebala biti nešto što činite s vremena na vrijeme kada ste iscrpljeni. Trebate stvoriti svakodnevnu praksu i brinuti se za sebe. To će vas spriječiti da potpuno ne "izgorite". Kada naučite vodite brigu o sebi, osjećat ćete se bolje prema sebi, objasnila je obiteljska i bračna terapeutkinja Lianne Avila za Your Tango. 

Ponudila je jednostavne savjete kako se brinuti za sebe: 

1. Spavajte dovoljno - Zaista vam je potreban ugodan noćni odmor. To će omogućiti vašem tijelu i umu da oživite od iscrpljenosti koju osjećate.

2. Razgovarajte - Nazovite prijatelja ili člana obitelji i razgovarajte o tome kako se osjećate. Poslušajte što će vam oni reći.

3. Uzmite slobodan dan - Nazovite na posao i javite da ste slobodni. Držite se dalje od elektroničkih naprava kako ne biste ipak nešto radili.

4. Prestanite govoriti "da" kada mislite "ne" - To će vam pomoći u brizi za sebe. Recite "ne" dodatnim obvezama i poslovima.

5. Ponovno pročitajte svoju omiljenu knjigu iz djetinjstva - Provedite vrijeme podsjećajući se na dobra vremena iz djetinjstva. Lako se sjećati negativnog, pa se počnite sjećati pozitivnog.

(Foto: Pixabay.com)

6. Posjetite muzej - Postoje prekrasne umjetnine. Provedite dan u muzeju i ostavite telefon kod kuće.

7. Potražite pomoć - Kad ste pod stresom zbog posla koji trebate obaviti, zatražite pomoć od vašeg šefa, supružnika, suradnika, svećenika ili prijatelja. Niste slabi ako tražite pomoć.

8. Dišite sporo - Zaustavite se i udahnite duboko nekoliko puta. Udišite lagano dok ne nabrojite do četiri, a izdahnite dok ne nabrojite do šest. 

9. Prošetajte - Vjerojatno sjedite veći dio i vjerojatno pod umjetnom svjetlošću. Izađite na sunce, vrlo je važno dobiti vitamin D.

10. Ostanite hidratizirani - Kada ste zadnji put popili čašu vode? Voda je dobra za vaše tijelo i um.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!