Zdravlje / Psiha
Drevna japanska mudrost: Kad se prestanemo truditi, lišili smo se užitaka
pixabay

Poznati zen-budistički redovnik Shunmyo Masuno u knjizi 'Umijeće jednostavnog življenja' oslanja se na stoljeća drevne japanske mudrosti

Knjiga "Umijeće jednostavnog življenja" u izdanju V.B.Z.-a donosi 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažit ćete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorit ćete mjesto na koje vaše misli mogu pobjeći; naučite duboko izdahnuti iz trbuha i to će vam otkloniti negativne emocije; vježbajte pet minuta zazen tijekom pauze za ručak i osjećat ćete se osvježeno. Uz ovu knjigu naučit ćemo i pronaći vrijeme kad ne mislimo ništa jer to je prvi korak da naučimo živjeti u sadašnjem trenutku i spoznamo svoje. Donosimo vam priče iz ove knjige. 

Kad se prestanemo truditi, lišili smo se životnih užitaka

Što napravite kad poželite šalicu kave? Ako ste kod kuće, uključit ćete aparat za kavu. Ako niste, otići ćete nekamo na šalicu kave. I jedno i drugo savršeno je prirodno.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

No, zamislite drugačiji scenarij.

Prvo, otiđete u šumu i nakupite drva za loženje. Naložite vatru i zakuhate vodu. Dok meljete kavu u zrnu, podignete pogled prema nebu i kažete: »Kakav prekrasan dan!«

Tako pripremljena kava vjerojatno je puno ukusnija od kave iz aparata. Možda je razlog tome što ste oživjeli svaki korak u procesu – skupljanje drva, loženje vatre, mljevenje zrna. U tim postupcima nema nikakvih nebitnih radnji i vanjskog djelovanja. To je ono što nazivam življenjem.

Za život su potrebni i vrijeme i trud. Odnosno, ako eliminiramo vrijeme i trud, eliminirat ćemo i životne užitke.

Povremeno pokušajte iskusiti suprotnu stranu svega onoga što nam inače olakšava život. 

(Foto: Promo)

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!