Životinjski svijet
Newfoundland pas prehrana: Kako hraniti ove velike pse?
Pixabay

Newfoundland pas prehrana jednaka je kao i prehrana ostalih pasa, samo što su ovi psi veliki pa samim time i njihove porcije obroka. U nastavku saznajte kako izgleda Newfoundland pas prehrana

Kao i svim ostalim psima, tako je i Newfoundland vrsti potrebna uravnotežena prehrana kako bi pas bio zdrav i sretan. A koja je to Newfoundland pas prehrana, saznajte u nastavku.

Psi su svejedi, no mesu će uvijek dati prednost pred drugim oblicima hrane. Prehrana zasnovana samo na mesu, međutim, dovest će do manjka kalcija, stanja opasna po život, pa su komercijalne pseće hrane napravljene sa zdravom ravnotežom hranjivih sastojaka. 

Također, ako vaš pas za hladnog vremena boravi vani, morat ćete povećati sadržaj energije u hrani. U tim slučajevima, mast je najbolji oblik energije. Na tržištu je prisutan niz visoko kaloričnih dijeta, namijenjenih aktivnim psima. 

Nadalje, Newfoundland pas prehrana sadrži i suhu (dehidriranu) hranu koja je lišena vode kako bi mogla dulje stajati bez da se pokvari. Ipak, prije nego pas krene jesti, potrebno je porciju suhe hrane zaliti vodom koju će hrana upiti i od nje omekšati. Ovo na mnogim pakovanjima hrane ne piše, a jako je važno. Psu, dakle, 20 minuta prije hranjenja treba u posudu s hranom dodati vode.

Ako pas ne pojede svu hranu, nego ju ostavi, najvjerojatnije dobiva previše hrane. Postoje i drugi razlogi, recimo muški psi u vrijeme tjeranja ponekad odbacuju hranu.

Količina najviše ovisi o težini pa ćete psa trebati i izvagati. Neki veterinari predlažu da se hrana rasporedi u dva obroka dnevno, ali većina će ih se složiti da psi trebaju jesti samo jednom dnevno, npr. ujutro nakon prve šetnje. Izuzetak su štenci koji hranu trebaju dobivati češće.

Psi u prehrani trebaju dobivati puno proteina, neke vitamine i balastne tvari (neprobavljive tvari koje služe za čišćenje organizma).

Ako primijetite da vaš ljubimac s vremena na vrijeme žvače travu u parku, to nije ništa čudno. Na taj način on unosi u sebe balastne tvari. Ponekad će tu travu i povratiti, to je sasvim prirodno jer tako si pas čisti želudac.

Newfoundland pas prehrana se pretjerano ne razlikuje od prehrane ostalih vrsta pasa, razlika je u tome što su ovi psi veoma veliki pa je potrebno povećati porcije obroka. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Reci što misliš!