Životinjski svijet
Domaća guska kao autohtona pasmina gusaka
www.pixabay.com

Domaća guska je autohtona pasmina razmjerno skromnih proizvodnih karakteristika a više o tome što je domaća guska i kakav je uzgoj ove vrste pročitajte u nastavku

Domaća guska vrlo je slična divljoj, pa se u određenim slučajevima, poglavito u ekstenzivnim uzgojima gotovo i ne razlikuje od divlje. 
Poznato je nekoliko sojeva domaće guske, pa tako imamo dravsku, podunavsku gusku.
Zanimljivo je da se po nekim autorima ove vrste spominju i kao posebne pasmine.
Domaća guska uzgaja se u tri osnovna tipa obojenosti, i to: bijelo – sivoplavoj, bijelosivoj i sivoj boji.
Dravska guska je izvorna hrvatska guska, najrasprostranjenija domaća guska na pašnjačkim površinama uz tijek rijeke Drave u Međimurju, Podravini i Baranji. 
Po svom izgledu domaća guska vrlo je slična divljoj guski, a odlikuju je nisko, zdepasto tijelo, mala glava, prilično širok vrat i kratke noge. 

Domaća guska uzgaja se u raznim kombinacijama sive i bijele boje, no postoje primjerci domaće guske bez krune na glavi i s krunom na glavi,
koja je prilično mala u odnosu na tijelo.
Tjemena linija u blagom luku povezuje kljun i zatiljak. Tijelo je kratko, zdepasto i snažno. U stražnjem dijelu je šire i jajasta oblika. 

Kljun koji se prvi uoči kod domaće patke je trokutasta oblika i narančastocrvene boje. Gornji dio kljuna na kraju je malo zaobljen i čini oblik polukruga. 
Lice je operjano i malo izbočeno, a oči svijetle do tamnoplave boje. 

Domaća guska ima prilično snažan i izbočen vrat te ukoso preko trbuha povezuje stražnji dio tijela.
Rep joj je lijepo oblikovan i nošen neznatno iznad leđne linije. 
Domaća guska specifična je i po boji nogu koje su kratke i u suglasju s bojom kljuna, a nokti u skladu s vrhom gornjeg dijela kljuna. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!  

 

Reci što misliš!