Životinjski svijet
Pravilna prehrana: Saznajte kako hraniti zeca
www.pixabay.com

Nepravilna prehrana zečeva može biti kobna za njihovo zdravlje, stoga slijedite upute koje ste dobili od veterinara i stručnih osoba. Mi donosimo nekoliko osnovnih pravila o tome kako hraniti zeca

Kako hraniti zeca?

Brzo uginuće zečeva često je pod utjecajem loše prehrane. Ovi biljojedi imaju izrazito osjetljiv probavni sustav pa se o količinama i vrsti hrane raspitajte kod za to stručnih osoba. Najčešća asocijacija koju vežemo uz prehranu zečeva je sijeno.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Ono čini temelj dobre prehrane jer vlakna koja sadrži pomažu u održavanju uravnotežene probave. Dostupnost sijena Vašem zecu neka bude cijeli dan, a višak ili ostatak čuvajte na suhom mjestu da ne bi došlo do pojave plijesni.

Druga najvažnija skupina hrane je povrće. Iako se u prehranu zečeva povrće unosi tek nešto kasnije s oko tri navršena mjeseca, ova hrana igra veliku ulogu u zdravlju Vašeg ljubimca. Kao i što perete povrće prije konzumacije za sebe, tako to učinite i za životinju.

Od povrća se preporuča hranjenje brokulom, blitvom, zelenom salatom te mrkvom i kupusom s kojima treba biti posebno oprezan. Mrkva je puna šećera pa se ne preporuča pretjerano konzumiranje, a kupus napuhuje. Osim povrća, u prehranu zeca uvrstite i voće, ali u upola manjoj količini.

Nadalje, kako hraniti zeca? Smatra se da je zecu potrebno 10% povrća te 5% voća za zdravu ishranu i probavni sustav, stoga imajte na umu da pravilno dozirate određenu hranu. Od voća se preporuča banana, naranča, jabuka, šljiva, lubenica i dr. Voće je uvijek bolja zamjena za bilo kakve prerađene slastice koje se danas nalaze na policama trgovina.

Govoreći o kupovnoj hrani, pelete nisu dovoljna hrana zecu. Raznovrsnošću namirnica ne možete pogriješiti, a udio peleta u prehrani neka bude 5%. Za jačanje imuniteta životinji ponudite i sveže začinsko bilje poput kamilice, bosiljka te cvijet maslačka i dr. Osim navedene hrane, uvijek čista i dostupna voda je ključan faktor u razvitku Vašeg krznenog ljubimca.

Sada znate kako hraniti zeca.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!