Večera za 5 na selu

Recept za dubrovačku tortu iz 16. stoljeća: Nekoliko sastojaka, bez brašna, a slasna

Svašta se može naučiti od kandidata 'Večere za 5 na selu'. Novu sezonu otvorili su Dubrovčani, a najveći tradicionalist među njima je frizerka Katija. Osim što je oduševila dubrovačkim jelima, gledatelje je naučila i ponešto o njihovom govoru. "Za desert sam se odlučila za jednu staru ričetu (recept) dubrovačke torte, navodno je iz 1585. godine. Radi se samo od mjendula (badema), ide malo šećera, krušnih mrvica, deset jaja i nema muke (brašna). Super je za ljude koji ne vole gluten", rekla je Katija

RTL.hr
04.02.2023 18:00

Dubrovačka torta

Sastojci:

Deset jaja

šećer

šećer vanilija

Bademi (mjenduli)

Krušne mrvice

1 dcl soka od naranče

Kora naranče

Glazura:

Tamna čokolada

Maslo

Listići badema

Priprema (oko dva sata):

Izbatiti posebno bjelanca i žumanjca.

U žumanjca dodati šećer, sok od naranče, vaniliju, i izribanu koricu naranče.

Sjediniti sve s bjelancima i na kraju dodavati s drvenom kuhačom naizmjenično bademe i mrvice.

Peći 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih i na prohlađenu tortu izliti tamnu glazuru koju smo ukrasili s listićima badema.