želi smanjiti euforiju / Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL

Arhitekt je kazao kako je novi put do Dubrovnika duži i ako se nekom žuri brže će poći preko Neuma

16.8.2022.
12:45
Davorin Visnjic/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Poznati hrvatski arhitekt i urbanist Branko Silađin (86) u svojoj dugoj karijeri bio je na čelu niza projekata koji su ostvarili sintezu povijesnih slojeva i novog urbanog oblikovanja. No, kada je u pitanju Pelješki most, ima nekoliko primjedbi.

''Ni u primisli mi nije negodovanje, nažalost velik je broj onih koji to tako čitaju i reagiraju, ja samo pokušavam spustiti loptu umjetno politički stvorene i njegovane nacionalne euforije na zemlju. Ukazati na, nažalost, time stvorene, gotovo neizbježne, trajne i sigurno nepovoljne posljedice na ovaj bogomdani prostor, na gotovo nevjerojatne potencijale kontinuiteta kvalitetnog života u mogućem primjerenom odnosu Čovjeka i Prostora'', kazao je Silađin za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je kako je engleski novinar The Sunday Timesa vidio nedirnutu prirodu Pelješca ''do koje se može samo makadamskim cestama, a koja pruža uživanja u davno zaboravljenim vremenima'', dok ''mi ne vidimo nepotrebno trajno uništeni krajobraz, nužno uništen potrebama suvišne prometnice''.

Image
most mijenja sve /

Pelješki most diže cijene nekretnina. Prodaja raste, a traži se i 4400 eura za kvadrat!

Image
most mijenja sve /

Pelješki most diže cijene nekretnina. Prodaja raste, a traži se i 4400 eura za kvadrat!

''Prometnice koja je interesno pažljivo odnjegovana u krucijalno nacionalno političko pitanje i problem nacionalnog jedinstva. Stavljanje u prvi plan pitanja granica, jedinstva hrvatskog teritorija, uporno je njegovano godinama i postalo je osnovni nacionalni cilj, a ako je nešto izmišljeno i promjenljivo to su granice. Za mog života mijenjane su četiri puta, a ako doživim 1. siječnja 2023. doživjet ću i petu promjenu granica. Ako je nešto promjenljivo na ovom planetu, to su granice'', naglasio je urbanist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Novi put do Dubrovnika je duži, a već danas ako se nekom žuri brže će poći preko Neuma. Sve je u ljudima, i nažalost u interesu pojedinaca i interesnih grupa. Treba se podsjetiti kako su Nijemci našli interes i rješenje pristupa Berlinu u najžešćoj fazi hladnog rata stvaranjem cestovnog koridora, kojim sam i ja bez problema došao do Berlina 1961.'', rekao je Silađin.

Komentirao je nekretninski bum koji je dogodio na području Pelješca i kako je sve bilo u režiji interesa i kapitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi znaju kako su na prvi glas o gradnji mosta pokupovani milijuni kvadrata na Pelješcu po manje od 1 DM, a danas su te cijene porasle i 40 puta. Zna se i čeka nekretninski bum i bezočno betoniranje i građenje, ne prostora za život, već stvaranja mrtve ulagačke materijalne vrijednosti kuća, objekata, apartmana… To svi znaju. Neki to proglašavaju i razvojem, ali vide i realnost'', kazao je Silađin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo