prva sjednica ciprasove vlade / 'Grčka neće izazvati nikakve katastrofalne okršaje s vjerovnicima'

Image
Foto: AP Images

Grčka neće izazvati nikakve 'katastrofalne okršaje' s vjerovnicima, rekao je Tsipras, koji je također najavio da će borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta njegove vlade. Vlada će pokrenuti reforme koje će biti od koristi onima koji su u nevolji, a istodobno biti usmjerene na borbu protiv utaje poreza.

28.1.2015.
14:54
AP Images
VOYO logo

Novi predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras u srijedu je obećao radikalne promjene, na prvoj sjednici svoje vlade koja je užurbano krenula izmijeniti ključne dijelove međunarodnog paketa pomoći Grčkoj, čime već treći dan izaziva gubitke na financijskim tržištima.

Brojne najave nove vlade upućuju na to da ona ne odustaje od obećanja o protivljenju štednji, što ju neminovno dovodi u sukob s europskim partnerima predvođenima Njemačkom, koja je poručila da neće ponovno pregovarati o paketu pomoći koji omogućuje Grčkoj da plati svoje dugove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prije prvog sastanka vlade u srijedu ministri su slali poruke kojima su uvjeravali birače da će ispuniti predizborna obećanja o ukidanju teških mjera gospodarske politike, nametnutih u programu pomoći Grčkoj teškom 240 milijardi eura.

Obustavljena je planirana prodaja 30 posto elektroprivredne tvrtke PPC, najveće u zemlji, a ministri obećavaju povećanje mirovina za one s malim primanjima i ponovno zapošljavanje otpuštenih radnika u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počinjemo radikalno mijenjati način na koji politika i uprava vode ovu zemlju", rekao je Cipras ministrima na prvoj sjednici vlade.

Financijska su tržišta nervozno reagirala na signale iz nove grčke vlade. Prinosi na 10-godišnje grčke državne obveznice porasli su pola postotnog boda na 10,3 posto, glavni indeks atenske burze pao je za 4 posto, a bankovni indeks za 12,6 posto, čime se gubici nastavljaju treći dan zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipras je rekao da se raspoloženje prema Grčkoj mijenja nakon što je njegova ljevičarska stranka dobila izbore u nedjelju te da on želi izbjeći antagonizam s vjerovnicima iz Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

"Naš su prioritet i novi pregovori s našim partnerima, nastojanje postizanja pravičnog, održivog i obostrano korisnog rješenja, kako bi zemlja izišla iz začaranog kruga pretjeranog zaduživanja i recesije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka neće izazvati nikakve "katastrofalne okršaje" s vjerovnicima, rekao je Tsipras, koji je također najavio da će borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta njegove vlade.

Vlada će pokrenuti reforme koje će biti od koristi onima koji su u nevolji, a istodobno biti usmjerene na borbu protiv utaje poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojka vjerovnika - Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond - nametnuli su Grčkoj oštre rezove i reforme u zamjenu za kredite. Stoga je Cipras još u predizbornoj kampanji obećao pregovorima dogovoriti nove uvjete grčkog programa štednje te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Vlada se sastala na prvoj sjednici oko 10 sati, a Europa je s nestrpljenjem čekala prve izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipras je u utorak objavio sastav nove vlade, u kojoj je gotovo prepolovio broj ministarstava (deset s dosadašnjih 19), a najsnažnije odzvanja ime novog ministra financija Janisa Varufakisa, žestokog kritičara mjera štednje nametnutih Grčkoj, jer će baš on biti zadužen za buduće pregovore s Bruxellesom.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo