HDSSB neće glasovati 'za' / Veliki obrat: Ništa od promjene Ustava do kraja godine!

Od promjene Ustava u petak najvjerojatnije neće biti ništa. HDSSB se odjednom predomislio i traži da se javna rasprava produlji bar do 15. siječnja. Poručuju da ne žele biti dio 'politikanskih podmetanja i zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a'.

17.12.2013.
14:32
VOYO logo

Predsjednik HDSSB-a VladimirŠišljagić izjavio je danas kako je konačan nacrt promjena Ustava u mnogim djelovima dvojben i nejasan te podložan različitim tumačenjima, zbog čega zastupnici HDSSB na za petak najavljenom glasovanju u Saboru neće podržati ustavne promjene te će Saboru predložiti da o tom prijedlogu produlji javnu raspravu.

Šišljagić je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku istaknuo kako Predsjedništvo HDSSB-a, u situaciji kada vladajući pokušavaju maksimalno skratiti vrijeme za raspravu, predlaže Glavnom odboru stranke, koji donosi konačnu odluku, da se javna rasprava o ustavnim promjenama odgodi do 15. siječnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, naglasio je, ne znači da je HDSSB odustao od aktivnog sudjelovanja u ustavnim promjenama, ali i ustvrdio da izmjene kako su predložene izazivaju brojne nejasnoće i različita tumačenja, "pa situacija nije zrela da se ustavne promjene izglasaju ovoga petka".

Poručio je kako njegova stranka i njezini zastupnici ne žele ishitrene, ustavne promjene po svaku cijenu, istaknuvši kako nije siguran imaju li vladajući dovoljno zastupničkih ruku u Saboru za izglasavanje ustavnih promjena bez glasova HDSSB-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na ranije izjave potpredsjednice Vlade VesnePusić, kako ustavne promjene treba donijeti prije odlučivanja o referendumu, te predsjednika saborskog Odbora za Ustav PeđeGrbina, da će regija vjerojatno biti uvrštena u Ustav, ali da će se o sadržaju razgovarati mjesecima, pa i godinama, Šišljagić je ocijenio kako to pokazuje da "vladajući pri ustavnim promjenama drže figu u džepu".

Ponovio je kako "nema bianco ruku zastupnika HDSSB-a u Saboru", ustvrdivši da njihovi glasovi ovise isključivo o sadržaju ustavnih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pristajemo na nikakvu trgovinu, nema zaplotnjačkih dogovora ili unaprijed datih jamstava Zoranu Milanoviću, Josipu Leki, ili bilo kome iz redova vladajućih. Nikakav pritisak USKOK-a ili nekoga drugoga ne može utjecati na kompromisna rješenja na koja bi HDSSB pristao, koji bi štetio nacionalnim interesima", poručio je Šišljagić.

Naglasio je kako HDSSB ne želi biti dio zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a, već da žele dati doprinos promjenama Ustava koje će donijeti boljitak države i svih građana, te da će dići ruke samo za takve ustavne promjene, a ne za one "koje će samo dati veća prava vladajućoj oligarhiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne odustajemo od promjena Ustava, jer držimo da su potrebne, pa stoga predlažemo da Hrvatski sabor odgodi odluku o promjenama Ustava, do idućega zajedanja 15. siječnja iduće godine", rekao je Šišljagić.

Do tada je, ocijenio je, moguće provesti kvalitetnu raspravu o spornim pitanjima, od tzv. "lex Perković", do pitanja referenduma i manjskih prava te novom teritorijalnom ustrojstvu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šišljagić je rekao kako nakon ove odluke očekuje nove napade na HDSSB i pojedince u stranci, ali i poručio kako nema razloga za žurbu u donošenju ustavnih promjena, "osim ako nema skrivenih namjera".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo