postroženi propisi / Pleso će imati najmoderniji sustav u Europi

Nakon što su počeli pripremni radovi za izgradnju novog zagrebačkog aerodroma - doznalo se da postojeća i buduća pista nikad nije imala odvodni sustav. To znači da su se posljednjih pedesetak godina kemikalije koje služe za odleđivanje piste i zrakoplova - ispuštale u okoliš.

19.12.2013.
19:09
VOYO logo

Pista zagrebačkog aerodroma čeka veće gužve - koje bi za 3 godine trebale stići s novim putničkim terminalom za 5 milijuna putnika. Pripremni radovi su počeli, a najveći infrastrukturni izazov izvođaču radova bit će izgradnja složenog sustava odvodnje i pročišćivača - kakav Pleso nikad nije imao.

"Samo cjevovoda dubokih po 5-6 metara ispod zemlje će bit preko 40 km, a obzirom da se to radi uz pistu, će bit moguće radit samo od ponoći do pet ujutro", kaže predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić.  

Uzletno-sletna staza tako će tek dobiti pravu odvodnju. A to znači da se već 50-ak godina tvari poput uree - kojom se odleđuje staza i glikola kojim se prskaju zrakoplovi - ispuštaju u okoliš. U zračnoj luci kažu – opasnosti za prirodu i obližnje vodocrpilište nema.

"Redovita ispitivanja koja se moraju vršiti pokazala su da su zagađenja uz stazu minimalna", tvrdi glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Capković.

Novi, postroženi propisi koncesionaru su uvjetovali – da na aerodromu izgradi najmoderniju odvodnju u Europi. Iz nadležnog ministarstva naglašavaju da je pista građena u vrijeme kad su propisi o zaštiti voda bili znatno blaži, ali da nijedan zakon nikad nije prekršen.

Na širem području Zračne luke Zagreb uspostavljen je monitoring stanja podzemnih voda. Rezultati monitoringa nisu nikada upućivali na pogoršanje stanja voda u utjecajnom području zračne luke.

Ponavlja to i ministar Hajdaš Dončić - zadovoljan dogovorom s Francuzima.

"Institucije koje se tim bave bi reagirale. Međutim, postoje drugi standardi koji su puno viši nego ovi što su bili u prošlosti. I upravo stoga je koncesija dobar poslovni izbor", rekao je ministar prometa Hajdaš Dončić.

5 milijuna od ukupno 240 milijuna eura - tako će se potrošiti baš na odvodnju i pročišćivač otpadnih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo