ODGODA PROJEKTA / RTL otkriva: 1. siječnja neće biti e-građanina

Izlazak iz krize omogućit će jedino reforme koje Vlada na polovini mandata tek planira. Jedna od njih je i e-uprava, odnosno što više usluga za građane na internetu. No, unatoč obećanju da projekt e-građanin koji bi ih ujedinio na jednom mjestu zaživjeti 1.siječnja RTL otkriva da se to neće dogoditi.

26.12.2013.
18:53
VOYO logo

Kad se u vrijeme blagdana građani nađu u ovoj prostoriji - pod bor uglavnom žele samo jedno - doći na red. 14 šaltera nije dovoljno da spriječi višesatno čekanje za razne potvrde i dokumente.

Vlada je obećala da kraj ovim mukama počinje 1. siječnja s projektom e-građani koji je trebao omogućiti da građani poslove s državom obavljaju elektroničkim putem.

"Nažalost ćemo morati još malo pričekati - cijeli projekt je gotov, no imali smo problema s financijskim sredtvima, vi znate da smo ove godine imali veliki deficit i falilo nam je novaca i nadam se da ćemo sad od siječnja imati te novce u novom proračunu i da ćemo krenuti s tim projektom što znači da bismo e-građanina mogli imati do proljeća u početnoj funkciji", kazala je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Neslužbeno, nedostaje oko 10 milijuna kuna. Ipak, nešto se i napravilo - Ministarstvo socijalne skrbi zna sve o svojim korisnicima, a nakon nove godine kreće se s novim poreznim obrascem.

Složile su se baze podataka, a traje javna rasprava i o nacrtu Zakona o državnoj innformacijskoj infrastrukturi.

"Prema tom zakonu je definirano da javna uprav sve informacije koje se tiču građana koje se nalaze u javnim registrima - dužna je po službenoj dužnosti pribavit, a ne da ih građani nose okolo ", ističe pomoćnik ministra uprave Darko Parić.

To zvuči dobro, ali nestanak gužvi pred šalterima još nema datum. Novi rok za početak promjena koje će olakšati građanima život - sad je proljeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo