bitka dobivena / Konačno pomaci u oronulom KBC-u Rijeka - operacijska sala sanirana

RTL Danas više od dva mjeseca inzistira na priči o katastrofalnim uvjetima u kojima rade liječnici riječkog KBC-a, osobito kirurzi. Prokišnjavanje, vlaga, napukli zidovi, oprema koja je prije za otpad nego operacijsku salu - dio su svakodnevice riječkih pacijenata. Ipak, naši izvještaji potaknuli su odgovorne, pa su se problemi počeli sanirati.

31.1.2014.
18:43
VOYO logo

S krova više ništa ne kapa, podovi su relativno stabilni, ali zavoji još uvijek učrvšćuju kirurški stol. Hodnicima odzvanjaju koraci umornih bolesnika

Prvi čovjek odjela teško može protiv izvještaja liječničke komore iz listopada prošle godine.

"Radimo u uvjetima koji sigurno nisu adekvatni po pitanju opreme. Vidjeli ste i sami iz ovih podataka da su stolovi derutni, dijelom i otpisani", kaže Tedi Cicvarić, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka.

Sterilizator u kvaru svakako nije dobrodošlica teškim pacijentima. No, i u takvim se salama već sedam godina održavaju tečajevi za strane liječnike.

"Oni prepoznajuu našu medicinu, kvalitetu naše medicine, izvrsnost, unatoč svim ovim nedaćama koje imamo", kaže Cicvarić.

Tipičan hrvatski apsurd ipak ne može zauvijek trajati.

"U ovom trenutku ne možemo reći da postoji jasna i nedvojbena politika održavanja sustava jer cijela bolnica ne zadovoljava minimalnim uvjetima i toga smo svi svjesni, to ne danas nego zadnjih 50 godina", kaže Herman Haller, sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka.

Jedino je rješenje nova bolnica. No, prije toga treba spastiti što se može.

"Danas je krenuo natječaj za njihov CT, najnoviji, dogovorili smo se za brahiterapiju za zračenje, ide natječaj po uputi ravnatelje i župana Komadine, za osam operacijskih stolova“, kaže ministar zdravlja, Rajko Ostojić.

Stolovi nisu i jedini problem riječkog zdravstva. Uvođenje smjenskog rada moglo bi u pitanje dovesti kvalitetu liječenja.

"Proces funkcioniranja KBC-a, a onda indirektno i medicinskog fakulteta je ugrožen i veliko je pitanje kako će se sada, kada počne nastava u ljetnom semestru, ta nastava održavati s obzirom na smjenski rad i da u smjenskom radu fali 25 do 30 posto liječnika“, kaže Nikola Ivaniš, predsjednik Županijskog povjerenstva za zdravstvo.

U njihovim je rukama na kirurškim stolovima dnevno 15 do 20 ljudi. Administracija ih ne može operirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo