HZZO SE IZDVAJA IZ PRORAČUNA / Što nova reforma u zdravstvu donosi pacijentima?

Još jedan ministar kojem je navodno upitna pozicija, ministar zdravlja Rajko Ostojić ostaje bez priljeva novca iz HZZO-a. U novom planu reforme Zavod za zdravstveno osiguranje trebao bi se izdvojiti iz Državne riznice i samostalno raspolagati novcem.

1.2.2014.
18:49
VOYO logo

Da je hitna pomoć potrebna bolničkom sustavu - odavno se zna - a Vlada je očito odlučila isprobati metodu liječenja koja se godinama spominje.

HZZO će se izdvojiti iz državnog proračuna - i izravno iz doprinosa dobiti budžet kojim će samostalno raspolagati. Ove godine - to je 16,5 milijardi kuna. A 2,5 milijarde za bolovanja,  porodiljni i druge naknade - prebacit će se na Ministarstvo rada ili socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj HZZO-a SinišaVarga kaže da će se na taj način novac racionalnije raspoređivati - oni će moći kontrolirati na što se troši - ali i disciplinirati bolnice - tako da se primjerice pacijente šalje privatniku bude li nudio bolje usluge. Ukratko - potpuni zaokret od sadašnjeg sustava.

Sve to - trebalo bi pomoći i pacijentima koji su svjesni da neracionalan sustav uzrokuje mnoge probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve sve ima posljedice na ministra zdravlja RajkaOstojića, koji gubi velik dio proračuna ali i odgovornosti - ne zna se. Novosti u zdravstvu nije želio komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo