situacija sve teža / Okovani ledom: Cijeli Gorski kotar ostao bez struje!

Gorski kotar puca pod nekoliko centimetara debelim ledenim pokrivačem. Zbog prekinutih dalekovoda bez struje je više od tisuću Gorana, otkazana je nastava u nekim goranskim mjestima, a za Fužine i Čabar proglašena pak elementarna nepogoda. S Vlakom je od Zagreba do Rijeke nemoguće, za one koji su krenuli prije ledene drame traje i više od 20 sati.

2.2.2014.
18:47
VOYO logo

Oko 18 sati cijeli Gorski kotar ostao je bez struje!

"Teško je reći u kojem je kraju najteže jer se situacija mijenja iz trenutka u trenutak. Danas smo uspjeli probiti koridor prema Čabru tako da je barem minimalna komunikacija bila moguća. Tek ćemo vidjeti što će nam donijeti noć. Najavljene su nove padaline", rekao je voditelj operative Cesta Rijeka GoranSpoja u razgovoru za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani nisu ozbiljno shvatili upozorenja, pokušavaju se provući kroz neke dionice koje su zatvorene i onda se vraćaju nazad. Prolaska nema, jednostavno je fizički nemoguće", dodao je.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Prema najugroženijim dijelovima Gorskog kotara, Čabru i Vrbovskom su zbog prekinute opskrbe električnom energijom poslani agregati, a u dogovoru s HEP-om odlučit će se o slanju agregata i u druge dijelove Gorskog kotara, dok će bolesnike na dijalizu u Rijeku prevoziti HGSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je to na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranski župan ZlatkoKomadina proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje Čabra i Fužina, koji trpe posljedice ledene kiše, zbog koje je dio Gorskog kotara bez električne energije, a cestovni i željeznički promet je ograničen ili prekinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obišao je Gorski kotar i pozvao Gorane da, ako ne moraju, do daljnjeg ne izlaze iz kuća.

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Na sjednici županijskog Stožera, održanoj popodne u sjedištu Cesta Rijeka u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, dogovoreno je da se ispostava Hitne medicinske službe iz Prezida radi bolje komunikacije smjesti u bazi u Čabru, odnosno u prostoru tamošnje policijske postaje, u kojemu će se stacionirati i jedna postrojba Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolesnike iz Gorskog kotara koji moraju na dijalizu u Rijeku, prevozit će članovi HGSS-a, dok će nekolicina bolesnika, čije je stanje nešto teže, ostati dulje u riječkoj bolnici.

Na sjednici Stožera je također procijenjeno kako za sada nema potrebe za dizanje Civilne zaštite, ali i da su sve nadležne službe uključene u rješavanje problema, primjerice uklanjanje stabala s prometnica, te da svi obavljaju svoj dio posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Tijekom dana uklonjen je srušeni dalekovod, pa je autocesta Rijeka-Zagreb ponovno otvorena za dio vozila, dok su ostale prometnice u Gorskom kotaru u većini neprohodne.

U otklanjanju posljedica ledene kiše sudjeluje, među ostalima, i više desetaka vatrogasaca, a od pada stabla danas je ozlijeđen jedan vatrogasac, koji, prema prvim podacima, nije životno ugrožen i na putu je prema riječkoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Stožera se doznaje da je 60-ak putnika, koji su zbog obustave željezničkog prometa na dionici od Ogulina do Rijeke sinoć bili smješteni u vatrogasnom domu u Vratima, danas prevezeno u pratnji policije, u Rijeku i Zagreb.

Večeras se na području Gorskog kotara očekuju nove padaline, kiša, led i snijeg, pa će se sve aktivnosti dežurnih služba nastaviti i sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo