stiže mu i prijava / Nove nevolje Rajka Ostojića: Potrošio previše na plaće

Ministar zdravlja ponovno je na udaru kritika. Umjesto štednje, bolnice su u prosincu prema novom kolektivnom ugovoru za prekovremene sate liječnika isplatile i do deset posto više novaca. Zbog nagomilavanja duga u virovitičkoj bolnici, koji se popeo na 40 milijuna kuna, virovitičko-podravski župan protiv ministra i sanacijske upraviteljice podnijet će kaznenu prijavu.

4.2.2014.
18:46
VOYO logo

Dok premijer traži rezanje troškova, ministar zdravlja svojim je liječnicima u prosincu dao veće plaće. Na riječkom KBC-u isplaćeno je 800.000 kuna više.

"U 12. mjesecu u KBC-u Rijeka radilo se na stari način s dežurstvima, ali obračun je išao po novm kolektivnom ugovoru, koji je uključivao izračun prekovremnih sati. Nije se obračunavao po noštetnom kolektivnom ugovoru koji je uključivao paušalnu isplatu dežurstava", pojasnio je sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Herman Haller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarska bolnica na plaće je potrošila 700.000 kuna više, a KBC Sestara milosrdnica za prekovremene sate isplatio je čak milijun kuna više. Premijera veći izdaci ne vesele, no ne prihvaća optužbe da je za njih kriv centralni obračun plaća.

"Što je u tom slučaju s odgovornošću ministra? To je hipotetsko pitanje. Dakle, moramo utvrdit činjenice, nije dobro, onda pregovori nemaju smisla. Mi nismo išli u te pregovore da opustošimo liječnike i da im upropastimo život nego da državni proračun smanji neke troškove", poručio je Zoran Milanović.

I smanjit će se, tvrdi ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo se sada dovršava novi unutarnji ustroj - komplentom reorganizacijom ustroja, smanjivanjem dodataka za 20 posto, reorganizacijom rada ukupna masa bruto plaća će biti kao i 2012. godine", pojasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Reorganizacija rada već je donijela kritike. Liječnici su nezadovoljni zbog uvođenja smjena i strahuju da će u zdravstvu biti još gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može ministar financija upravljat zdravstvenim sustavom Hrvatske. Ne može ministar financija određivati plaćanje dežurstava i pripravnsoti. To jedino može biti u nadležniosti ministra zdravlja", istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Damir Šimunović.

Zbog duga koji se udvostručio, na 40 milijuna kuna, ministra zdravlja i sanacijsku upraviteljicu virovitičke bolnice kazneno će prijaviti tamošnji župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije savjestan rad i to nije pažnja dobrog gospodara i meni jedino prepostaje kao osnivaču te ustanove da tužim one koji s njom upravljaju", rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Nova godina ministru zdravlja nije dobro počela. Prvo su plaće kasnile, sad ga kritiziraju jer je na njih potrošio više, a krajem tjedna stiže mu i kaznena prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo