NAJGORE TEK SLIJEDI / Spajanje Kupe i Save očekuje se kod Siska s petka na subotu

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog velikih materijalnih šteta.

13.2.2014.
8:01
VOYO logo

Hrvatska se četvrti dan bori s nabujalim rijekama. Najkritičnije je na sisačkom području gdje je Kupa poplavila stotine kuća. U Letovaniću, Starom Brodu i Žažini stanovnicima je u pomoć stigla vojska. No, najgore tek slijedi - vodni valovi na Kupi i Savi će se u noći s petka na subotu stopiti baš u Sisku.

"Sava će uredno proći. Vodostaji Save nisu onoliko koliko su bili prognozirani, tako da je Crnac trenutno na 738 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava", rekla je u razgovoru za RTL DanasTatjanaDovranićKardaš, voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Sisak.

"Kupa još uvijek raste u Jamničkoj Kiselici i u Šišincu. Nju očekujemo sljedeće noći. Njezin maksimum je prognoziran da bi bio 770 cm što je na granici redovnih i izvanrednih mjera. Međutim ona je već sada 50 centimetara viša na vodomjeru Jamnička Kiselica i Šišinec nego što je bila u proljeće 2013 godine. Također to je iznimno visok vodostaj, neki čak kažu da je iza 1974. viši od ikada zabilježenog vodostaja", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sutra očekujemo eventualno podizanje zečjih nasipa na području općine Lekenik, tu je najteže stanje. Na području grada Siska gdje je dobar utjecaj Crnca, s obzirom da će Sava proći, očekujemo manje problema. Najteže će biti noćas i tijekom sutrašnjeg dana dok god Kupa ne prestane rasti", zaključila je Tatjana Dovranić Kardaš.

Vojnici stigli u Letovanić

Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH stigle su u naselje Letovanić u sisačko-moslavačkoj općini Lekenik, gdje pomažu lokalnoj zajednici u obrani i otklanjanju posljedica od poplave, priopćeno je večeras iz Ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOS je sastavljen od 100 pripadnika bojne „Gromovi“, gardijsko motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (GMTBR HKoV), a njime zapovijeda natporučnik MirsadBegić.

Pripadnici Oružanih snaga RH, u suradnji s općinskim vlastima, pune vreće s pijeskom i pojačavaju nasipe kako bi pomogli stanovnicima čiji su domovi ugroženi. Svi pripadnici NOS-a prošli su obuku po posebnom elaboratu obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripravnosti u vojarni „Petrinja“ nalaze se i drugi pripadnici bojne „Tigrovi“ i „Gromovi“ GMTBR HKoV-a.

Zahtjev za angažiranjem vojnika OS RH za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava u naselju Letovanić, u općini Lekenik, uputila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Karlovcu proglašena elementarna nepogoda

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog poplava s velikom materijalnom štetom, priopćeno je iz Županije.

Župan poziva povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Grada Karlovca i Općine Vojnić da u najkraćem mogućem roku izrade 'prvo izvješće s procjenom štete', a potom u roku od pedeset dana i 'konačno izvješće o nastaloj šteti' za svoju Općinu i Grad te ga dostave Županijskom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko povjerenstvo će također izvješća izraditi u roku deset, odnosno šezdeset dana, te će "zbirno konačno izvješće# dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, i Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Vodostaj karlovačkih rijeka se snižava

Vodostaj karlovačkih rijeka se snižava, a vatrogasci, HGSS, pripadnici Oružanih snaga RH i karlovačka tvrtka Wienerberger pomažu ugroženim obiteljima, te je sada najveći komunalni problem ispadanje iz rada velikog pročistača otpadnih voda, rekao je Jelić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovački gradonačelnik danas je sa suradnicima obišao sve četiri karlovačke rijeke i stanovnike koji žive uz njih.

Pročistač ne radi i otpadne vode ga zaobilaze i idu izravno u Kupu, kao i prije gradnje pročistača, ali to neće potrajati dugo, potrebno je da vodostaj padne još 12 centimetara, kazao je Jelić nakon što je obišao i područje pročistača i danas najugroženija mjesta nizvodno uz Kupu, Kupčinu i Šišljavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprihvatljivo je da u Karlovcu budu tako česte poplave, treba se nastaviti gradnja sustava obrane od poplava najbrže što je moguće, smatra Jelić.

U izjavi Hini istaknuo je kako je s generalnim direktororom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem dogovorio da će ubuduće svaka tri mjeseca imati koordinacijski sastanak da bi se vidjelo koji su pomaci u radu i projektiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

"Mi, naime, ne vidimo pomake iako smo prije godinu dana čvrsto dogovorili da se nastavi gradnja sustava obrane. Znamo da je potrebno oko 350 milijuna kuna, ali nikada nećemo ništa napraviti ako se ne odrađuje stalno pomalo, korak po korak", rekao je Jelić. Procijenio je da će šteta od ove poplave biti značajna.

Dodao je kako se najgore, srećom nije dogodilo, tako da su poplavljeni samo nebranjeni dijelovi grada, a nasip na kanalu Kupa-Kupa i protupoplavni zid od Banijanskog mosta do Kaštela pokazali su koliko su važni za grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelić je pohvalio svog zamjenika DubravkaDelića za dugogodišnju upornost da se zid sagradi, unatoč glasnim skepticima, jer bi bez zida i gradske četvrti Drežnik i Banija danas bile pod vodom.

Delić, zamjenik gradonačelnika i dugogodišnji direktor karlovačke Vodoprivrede, pojasnio je za Hinu da je zid projektiran tako da može zadržati vodu kod vodostaja od nikad zabilježenih 930 centimetara (noćas je bilo 827 cm), ali on nije završen. Naime počinje kod Banijanskog mosta, završava na Kaštelu, a nakon Kaštela treba graditi već projektirani nasip do Brodaraca, gdje je također ovih dana poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Brodarcima, gdje Kupa ulazi u Karlovac i gdje je ušće Dobre u Kupu, planirana je gradnja brane, tzv. vodne stepenice, koja bi kod određenog višeg vodostaja trebala puno veću količinu vode nego sada usmjeriti u Kanal Kupa-Kupa, (i zadržati je na retenciji i usmjeriti u kanal kad on to bude mogao prihvatiti).

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kanal počinje u Pokuplju uzvodno od Karlovca i ide do dvadeset kilometara udaljene Gornje Kupčine nizvodno od Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izlazu Kupe iz grada, gdje joj se pridružuju Korana i Mrežnica, neophodni su nasipi da bi se Mostanje i Logorište zaštitili od poplava, jer je to sada potpuno nebranjeno područje.

Osim svega rečenog na lijevoj obakli Kupe nizvodno od Karlovca treba se graditi zid i nasip, a Delić smatra da će trebati napraviti i jedan proboj na Korani, te će tek kada sve to bude završeno (ukupno 30 kilometara nasipa oko Karlovca) Karlovčani živjeti bez učestalih poplava i šteta izazvanih njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje imaju li pravo građani koji tvrde da je za ovu veliku poplavu kriv i nasip koji se gradi uz pročistač u Gornjem Mekušju, jer je možda nepovoljno promjenio hidrološku situaciju za stanovnike Logorišta i Mekušja - Delić je odgovorio da bi za takvu ocjenu trebao imati „ozbilnju hidrauličku i hidrodinamičku analizu“.

Stotinu hrvatskih vojnika poslano u pomoć Letovaniću

Stotinu hrvatskih vojnika poslano je u pomoć poplavom ugroženom stanovništu Letovanića, u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o upućivanju Namjenski organiziranih snaga Oružanih snage RH na poplavljeno područje naselja Letovanić u općini Lekenik, donio je danas ministar obrane Ante Kotromanović, na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Zbog izuzetno visokog vodostaja Kupe s tendencijom povećanja te eventualne ugroženosti velikog broja stambenih objekata od poplave na letovaničkom području, zatraženo je angažiranje 100 vojnika, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je akcija evakuacije najugroženijih mještana i spašavanja njihove imovine. Poplavljeno je i stotinjak vikendica uz Kupu.

Podsjetimo, nakon što je obišla najugrožanije naselja sisačko-moslavačka županica MarinaLovrić Merzel zatražila je hitnu pomoć pripadnika Hrvatske vojske. U dogovoru s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadranom Peričićem, na sisačko će području odmah biti upućeno stotinjak vojnika, doznaje se u Uredu županice Merzel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkritičnije stanje je u pokupskim naseljima Letovanić i Stari Brod, gdje su deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objakata već pod vodom.

U tijeku je akcija evakuacije najugroženijih mještana, te spašavanja njihove imovine. Poplavljeno je i stotinjak vikendica uz Kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Na tom je području vodostaj Kupe dosegnuo dosad najvišu razinu, koja je zabilježena 1974. godine, ali zabrinjava što i dalje raste. Najvišu će točku, prema predviđanjima stručnjaka Hrvatskih voda, dosegnuti danas navečer.

Brojnim naseljima prijete i zaobalne vode, pa se desecima crpki vatrogasnih društava i vodoprivrede voda prepumpava u rijeke. Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda, prekinut je promet.

Na području sliva Kupe i Gline proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, priopćila je voditeljica Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić Kardaš.

Nakon što je otvorena ustava Prevlaka, u fukciji je i preljev Palanjek za ispust viška savske vode u retenciju Lonjsko Polje.

Na sisačkom području velike probleme zadaju vodostaji Save i Kupe koja je kod Farkašića oko podne dosegnula razinu od 961 cm, čime je premašila granicu (950 cm) nakon koje se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplave.

Image
Foto: Sceenshot
Image
Foto: Sceenshot

Najkritičnije je kod Letovanića i Starog Broda, kuće su poplavljene, a vatrogasci intezivno grade zečje nasipe kako bi pokušali zaštititi kuće. U Sisku će se danas tijekon dana spojiti vodni val iz Kupe i Save!

Vodostaj Kupe kod Karlovca u 8 sati ujutro bio je 821 centimetar, što je pad u odnosu na najvišu razinu tijekom noći koja je iznosila rekordnih 827 centimetara i sada polako opada, doznaje se u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda, iz koje navode kako su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja kako su tijekom noći pripadnici karlovačkog HGSS-a čamcima evakuirali ljude iz ugroženih područja, i to jednu stariju osobu iz Skakavca, sedam osoba iz Gradca, dvije iz Orlovca i tri iz Vodostaja. Jednu je osobu Crveni križ zbrinuo u Centar za beskućnike, a tri u Dječji dom Vladimir Nazor, dok su ostali zbrinuti kod svoje rodbine.

U naselju Selce zbrinuta je jedna starija muška osoba, dva konja i tri psa, a iz Konjičkog kluba je uspješno evakuirano svih 47 konja i sada su na sigurnom i suhom.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda BiljanaŽeljeznjak rekla je Hini da će opadanje Kupe u Karlovcu biti sporo zbog iznimno visoke Korane koja puni Kupu, tako da će, unatoč tome što ne pada kiša, opadanje ići sporo pa na prostoru nizvodno od Karlovca vodostaj raste.

"Moramo obilaziti sve protupoplavne objekte koje imamo da ne bi pritisak vode prouzrokovao ponegdje ogromne probleme, iako zbog povoljnijih vijesti ne očekujemo pucanje. Moramo biti spremni reagirati svuda gdje se primijeti procjeđivanje, da se pojača barijera i u protupoplavnom zidu i u nasipu, ali i na pojedinim prometnicama gdje je moguće preusmjeriti vodu", kazala je.

Željeznjak je mještanima sela nizvodno od Kupe, koji su na žalost navikli na probleme s poplavama, poručila da pripaze i pripreme se jer će njihovi problemi danas i sutra biti veći, a ponegdje će potrajati i tjedan dana, primjerice u Šišljaviću.

"Svi ljudi čiji su problemi s vodom tijekom poplava bili mali, dakle oni koji se nalaze na graničnom prostoru plavljenih područja, sada trebaju pripaziti i odmah poduzeti sve što mogu da zaštite sebe i imovinu", kazala je Željeznjak. Pojasnila je da oni već sad imaju poplavu i plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima, a sada im dolazi još veći val nego inače u razdoblju poplava.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL


Vodni val je negdje u noći prošao kroz Zagreb gdje su još uvijek na snazi redovite mjere obrane od poplava. Na velikogoričko područje vodeni val od slivnih kiša stigao je oko ponoći, a kritično je bilo u Topuskom gdje je popustio nasip.

Vodni val Kupe sada putuje prema Sisku gdje će se spojiti s vodenim valom Save iz Zagreba. 

Smiruje se stanje na velikogoričkom poplavnom području

Protekla noć prošla je mirno za stanovnike velikogoričkog područja jer se zaobalne vode povlače uslijed prestanka padalina, izvijestio je jutros Stožer za zaštitu i spašavanje u Velikoj Gorici.
Vodeni savski val prošao je goričko područje, za sada bez posljedica.

Prema informacijama Hrvatskih voda, vodostaj Save na mjernoj postaji Rugvica u 9 sati je pao za pet centimetara.

Iz Stožera za zaštitu i spašavanje ističu kako prate stanje te i dalje u pripravnosti drže dobrovoljna vatrogasna društva i sve ostale raspoložive operativne snage.

Na jučer ugroženim područjima postavljene su slavine na hidrante kako bi se stanovništvo moglo opskrbljivati pitkom vodom. Sve potrebe mještani putem predstavnika svog mjesnog odbora mogu javiti u Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice, kažu u tom stožeru.

Vodostaj Kupe najviši u posljednjih 40 godina!

U Karlovačkoj županiji su i dalje poteškoće u cestovnom prometu. Zbog vode na kolniku zatvorene su za promet Ulica Obala Ivana Trnskog u Karlovcu, državna cesta D36 Koritinja-Šišljević, županijske ceste Jarče Polje–Novigrad na Dobri, Gornje Pokuplje-Levkušje-Polje Ozaljsko, Mali Erjavec-Jaškovo-Grdun, Brodarci, Belajske Poljice–Barilović, Bogovolja, Lasinja–Brežani, Zvečaj–Gornje Bukovlje i lokalne ceste Novi Novaki–Kaštel, Vodostaj, Husje, Gornje Mekušje, Mala Švarča-Logorište i Mrežnički Varoš.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo