TUŽBE ZA GENOCID / Miljenić za RTL Danas: 'Uopće me ne zanima što Srbi govore!'

Na Međunarodnom sudu pravde u Haagu završio je prvi dan rasprave oko međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid počinjen u Domovinskom ratu.

3.3.2014.
18:35
VOYO logo

Na Međunarodnom sudu pravde u Haagu završio je prvi dan rasprave oko međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid počinjen u Domovinskom ratu.

Argumente je ovaj put izlagala samo Hrvatska, a dok su njezini pravni stručnjaci objašnjavali da su vukovarske grozote samo dio velikosrpske i genocidne politike SlobodanaMiloševića, predstavnici Srbije nakon ročišta branili su se izjavama da je genocid počinjen samo nad nsrpskim stanovnišvom i to dvaput - jednom u NDH, a onda i u Oluji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu smo u Haagu razgovarali s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

Kako ste zadovoljni današnjim danom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam zadovoljan. U skladu je s očekivanjima. Ljudi na ovome rade 15 godina. Napravljeno je najviše što se moglo. Ovo danas što ste vidjeli je samo jedan mali dio onoga svega što je prezentirano sudu. Najteže je bilo izabrati ono što će se govoriti."

Bilo je oštrih reakcija suprotne strane. Kažu da su Srbi jedini koji su stradali. kako Vi reagirate na to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće me ne zanima njihova reakcija. To je njihov problem. Svako vraćanje u prošlost je apsolutno nezdravo i govori o nekim dubljim problemima. Ali, neću ulaziti u to jer me ne zanima što će oni reći. Pogotovo na takav način. Ovdje smo da bismo oslikali ono što se stvarno dogodilo. Govorimo o zločinima koji su počinjeni na hrvatskom području, nad našim građanima i govorimo tko ih je počinio i tko je time rukovodio. A rukovodila je Srbija. I tu priča završava. Mi priču želimo završiti. Ona ne smije opterećivati naše buduće odnose."

Mislite da će tužbe pokvariti odnose?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će dugoročno samo popraviti odnose. Zdrave odnose možete graditi samo ako znate na čemu ste. A mi znamo na čemu smo. Sud će donijeti konačnu odluku jesmo li mi dokazali sve elemente da bi se utvrdila odgovornost Srbije. Mi želimo pokazati što je tko i kome stvarno napravio. Srbija je zemlja koja aplicira za članstvo u EU, u procesu je. Postoje određeni standardi, a mi dobro znamo koji su to standardi. Očekujem poštivanje vladavine prava i procesiuranje ratnih zločina. Nemoguće je govoriti o pravnoj državi ako ratni zločinci šetaju nekažnjeno."

Želite reći da bi Hrvatska mogla zaustaviti Srbiji put u EU ako neće poštivati pravila igre?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne, ne bih išao toliko daleko. Hrvatska je najbolje osjetila koji su standardi. A mi ih nećemo spuštati ni za koga ubuduće. Sve što smo mi prošli očekujemo i svake zemlje pristupnice. A jedna od stvari je prihvaćanje odluka međunarodnih sudova. Ne samo ovog, već i haškog tribunala. Tamo su donesene određene odluke, netko je oslobođen, a netko osuđen i to kao takvo treba prihvatiti. Bez toga nema katarze i nema pravne države", rekao je u razgovoru za RTL Danas Orsat Miljanić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo