BOJKOT RUSKE ROBE / Građani zemalja koje graniče s Rusijom uzeli stvari u svoje ruke!

Dok diplomati u Bruxellesu raspravljaju kako odgovoriti na rusku intervenciju u Ukrajini, građani zemalja koje graniče s Rusijom uzimaju stvari u svoje ruke.

4.3.2014.
7:58
VOYO logo

17:00 - U Litvi, građani ljuti na ruske vođe potiču bojkot ruske robe, a u sjevernoj Poljskoj, otkazani su posebni događaji čiji je cilj bio privući turiste iz Kalinjingrada za vikend.

Mjere su sporadične i neslužbene ali iz njih se iščitava do koje mjere su građani ljuti zbog onog što čini Moskva. Prosvjednici na pro-ukrajinskom skupu u Vilniusu u ponedjeljak su uzvikivali "Bojkotirajte Lukoil", te su dijelili savjete kako prepoznati rusku robu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom zadnjih tjedan dana, skupine na Facebooku koje pozivaju na bojkot ruskog uvoza privukle su više od tisuću članova.

"Ako danas kupim litavski ili ukrajinski kečap umjesto ruskog, tada će Rusija izgubiti nekoliko centi .. Nije puno, ali je pravedno", kaže jedan Litavac na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poljskom Gdanjsku, regionalna turistička agencija najavila je da je odlučila otkazati programe čiji je cilj bio privući ruske posjetitelje za 8. ožujka, što je praznik u Rusiji. Šef tvrtke kazao je da su bili bombardirani pritužbama oko tih programa.

Gdanjsk se nalazi na dva sata vožnje od ruskog teritorija Kalinjingrada na Baltiku, koji je okružen Poljskom i Litvom. Kalinjingrad je sjedište ruske Baltičke flote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

16:00 - John Kerry je posjetio glavni kijevski trg gdje je razgovarao s okupljenim građanima, te zapalio svijeću za poginule u krvavim sukobima između snaga reda i prosvjednika. U svom govoru je poručio da američki predsjednik Barack Obama planira još više pomoći Ukrajini.

Nakon toga Kerry će se sastati s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom i predsjednikom Turčinovim te zastupnicima u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:30 - Loše opremljena, nedovoljno financirana i s višim časnicima bližim Moskvi nego Kijevu, ukrajinska vojska u sukobu s ruskom izgleda dosta blijedo. Više o stanju ukrajinskih oružanih snaga pročitajte OVDJE.

15:00 - Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u utorak u Kijev i najavio je ekonomski paket i tehničku pomoć za Ukrajinu pruživši potporu njezinoj novoj vladi u vrijeme eskalacija napetosti s Rusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerryjev posjet dolazi u vrijeme dok Washington i njegove zapadne saveznice pojačavaju pritisak na Moskvu uz prijetnje ekonomskim sankcijama i diplomatskom izolacijom kako bi povukla svoje vojnike s Krima.

Image
Foto: AP Images

Jedan visoki dužnosnik američke administracije, koji je brifirao novinare na putu za Kijev, rekao je da će administracija predsjednika BarackaObame raditi s Kongresom kako bi odobrili milijardu dolara u kreditnim jamstvima za Ukrajinu i tako pomogli da se smanji učinak predloženih rezova energetskih subvencija na stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD će također poslati u Ukrajinu tehničke stručnjake kako bi savjetovali njezinu središnju banku i ministarstvo financija kako se boriti s ekonomskim izazovima u zemlji i pomogli u borbi protiv korupcije, kazao je dužnosnik.

Osim toga, SAD će obučiti promatrače za izbore u Ukrajini predviđene za 25. svibnja kako bi izborni proces bio u skladu s međunarodnim standardima, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerry će se tijekom posjeta Kijevu sastati s visokim ukrajinskim dužnosnicima, kao i sa zastupnicima u parlamentu i vjerskim poglavarima.

13:00 - Agencije javljaju da su se ukrajinski vojnici povukli iz zračne luke Belbek blizu Sevastopolja, te je tako izbjegnut potencijalni sukob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:00 - Ruski plinski div Gazprom ukinut će od travnja ove godine povlaštenu cijenu na isporuke plina Ukrajini, izjavio je direktor Gazproma AleksejMiller na sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, prenose u utorak ruski mediji.

"Nije da će Gazprom povećati cijenu plina, već Gazprom ne želi produžiti sadašnju cijenu Ukrajinu. To je zato što Ukrajinci nisu platiti račun", pojasnio je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

'Vojna akcija protiv Ukrajine će biti posljednja opcija, ali legitimna!'

12:30 - Rusija ne razmišlja o pripojenju Krima, rekao je Vladimir Putin dodavši da samo ljudi na Krimu mogu odlučiti o svojoj sudbini.

Putin je izjavio da će vojna akcija protiv Ukrajine biti posljednja opcija, ali je dodao da će biti 'potpuno legitimna' jer će biti provedena na zahtjev Viktora Janukoviča (kojeg Putin smatra jedinim legitimnim šefom države op.nov.) te u skladu s ruskom dužnošću da štiti narod koji ima povijesne veze s Rusijom, i kulturološke i ekonomske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik je dodao da će štete od sankcija koji bi Zapad uveo protiv Rusije biti na obje strane. Naglasio je ono što on vidi kao dvostruke standarde kod vođa SAD-a i ostalih zapadnih zemalja. Istaknuo je kako su Sjedinjenje Države intervenirale u Afganistanu, Iraku i Libiji bez odobrenja UN-a ili izvrtanjem rezolucija Ujedinjenih naroda.

Image
Foto: AP Images


Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo ispalili niti jedna hitac na Krimu'

12:15 - Ruski predsjednik je također naglasio kako je nova ukrajinska vlada destabilizirala južne i istočne dijelove države od dolaska na vlast, te da Viktor Janukovič, za kojim je službeni Kijev izdao tjeralicu, nije naredio pucanje na demonstrante tijekom prosvjeda koji su na koncu i doveli do promjene vlasti.

Govoreći o pojačavanju prisutnosti ruskih trupa na Krimu, Putin je izjavio kako je 'Ukrajina bratski susjed Rusije' te da njihove trupe imaju puno toga zajedničkog. Dodao je da ruska vojska nije ispalila niti jedan hitac otkako je prešla na krimski poluotok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin žestoko kritizirao novo ukrajinsko vodstvo

12:00 - Ne birajući riječi tijekom obraćanja novinarima, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je svrgnut  ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič još uvijek legitimni šef države te da je privremena ukrajinska vlada nastala prevratom.

U svom obraćanju javnosti, Putin je uputio žestoke kritike novom ukrajinskom vodstvu. Ukrajinskom parlament je priznao 'djelomični legitimitet', ali novog šefa države ni to.

11:38 - Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u utorak događaje u Ukrajini protuustavnim prevratom i vojnim preuzimanjem vlasti, na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji otkako je svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor janukovič pobjegao iz Kijeva,.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ocjena onoga što se dogodilo u Kijevu, u cijeloj Ukrajini, može biti samo jedna - to je protuustavni prevrat i vojno preuzimanje vlasti", rekao je Putin.

Image
Foto: AP Images

10:46 - Rusija je zabrinuta zbog odluka nove vlade u Kijevu usmjerenih protiv ruske i drugih manjina, ne želi rat, ali smatra da ima pravo braniti zakonske interese svojih sunarodnjaka, objavilo je u utorak rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj internetskoj stranici u komentaru o razvoju situacije u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednja događanja u Ukrajini izazivaju ozbiljnu zabrinutost u Rusiji. Duboko smo zabrinuti zbog odluka nove vlade u Kijevu koje su usmjerene na kršenje humanitarnih prava ruske i drugih nacionalnih manjina koje žive u Ukrajini, zbog poziva na potpunu zabranu ruskog jezika, lustraciju, likvidaciju stranaka i udruga, zatvaranje nepodobnih medija", navodi rusko veleposlanstvo.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj OleksandrLevčenko nije u utorak prijepodne bio dostupan za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:36 - Ruska mornarica će 2015. dobiti tri nova velika ratna plovila, desantni brod i dva nosača helikoptera, čime će se brojčano pojačati flota od 19 takvih brodova, izjavio je u utorak ruski ministar obrane SergejŠojgu.

Ruska je mornarica pod posebnim povećalom otkako je buknula međunarodna kriza oko Krima, jedine regije s većinskim ruskim stanovništvom u Ukrajini, kojega je Moskva praktički odsjekla od Kijeva izazvavši žestoke osude zapadnih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Reuters ističe da je tajming ove najave ruskog ministra obrane također namijenjen "pokazivanju mišića" poput nekih sličnih ruskih poteza izvedenih ranije.

10:30 - Proruske snage, koje drže zračnu vojnu bazu Belbek, ispalile su jutros nekoliko metaka u zrak u znak upozorenja, dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika, ranije zaposlenih u toj bazi, javio je AP.


10:00 - Svjetske agencije javljaju kako će se ruski predsjednik VladimirPutin uživo obratiti javnosti vezano za situaciju u Ukrajini.

Ako američki Kongres uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, ona će biti prisiljena odbaciti dolar kao rezervnu valutu i prestati vraćati kredite američkim bankama, izjavio je u utorak savjetnik ruskog predsjednika Sergej Glazjev, a prenose mediji.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je senator ChrisMurphy, predsjednik Odbora za Europu u američkom Senatu, ranije rekao da bi Senat mogao uvesti sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Glazjev, kojega vlasti često koriste kako bi iznio oštre stavove, ali koji ne kreira politiku, također je rekao da će, ako SAD zamrzne račune ruskim gospodarstvenicima i pojedincima, Moskva preporučiti svima koji posjeduju američke obveznice da ih prodaju.

"Pokušaj objavljivanja sankcija protiv Ruske Federacije pretvorio bi se u kolaps financijskog sustava SAD-a koji bi označio kraj američke dominacije u svjetskom financijskom sustavu", rekao je Glazjev.

"U slučaju primjene sankcija protiv državnih struktura, mi ćemo biti prisiljeni priznati nemogućnost vraćanja tih kredita koje su državne strukture dobile od američkih banaka. Sankcije su dvosjekli mač...", istaknuo je.

Visoki izvor u Kremlju rekao je za agenciju RIA Novosti da je komentar Glazjeva o financijskim odnosima između Rusije i SAD-a njegovo osobno mišljenje koje nije u skladu sa stajalištem Kremlja te da je on očito iznio svoju verziju kao akademik, a ne kao savjetnik predsjednika.

Proruske vlasti na Krimu u utorak su zaprijetile ukrajinskim vojnicima da će im stopirati vodu i struju u vojnim bazama koje su opkolili ruski vojnici, izjavio je Sergej Markov, bivši ruski zastupnik odan Putinu. Markov je s proruskim vlastima održao sastanak na ukrajinskom polutooku, zaprijetivši vojnicima da neće dobiti niti sljedeću plaću, ako javno ne osude novu vladu u Kijevu.

Rusija popušta? Putin naložio vojsci povratak u bazu

09:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je snagama koje sudjeluju u vojnim vježbama ovoga tjedna da se vrate u bazu, objavile su u utorak ruske novinske agencije pozivajući se na glasnogovornika Kremlja.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je da je predsjednik Putin, glavni zapovjednik oružanih snaga Ruske Federacije, naložio snagama koje su sudjelovale u vježbama povratak u bazu te da su vježbe, koje su se održavale diljem zapadne Rusije u području koje graniči s Ukrajinom, bile uspješne.

Moskva opovrgava da su vježbe, koje su počele prošloga tjedna, povezane s događajima u Ukrajini, u vezi s kojima je Putin ranije rekao kako ima pravo rasporediti snage da bi zaštitio svoje ruske sunarodnjake.

Vježbe su završile prema planu.

Putin je nadgledao vježbe posljednjeg dana u ponedjeljak, ne pokazujući zabrinutost upozorenjima zapadnih sila da bi se Rusija mogla suočiti sa sankcijama zbog preuzimanja nadzora nad ukrajinskom južnom regijom Krimom.

Istodobno nema nikakvih navoda o pokretima ruskih snaga na Krimu.

Image
Foto: RTL

SAD obustavlja vojnu suradnju s Rusijom

SAD je u ponedjeljak prekinuo vojnu suradnju s Rusijom, uključujući vojne vježbe i posjete lukama, priopćio je Pentagon uoči za utorak planiranog dolaska u Kijev državnog tajnika JohnaKerryja koji donosi podršku svoje zemlje novoj ukrajinskoj vlasti, suočenoj s ruskim "ultimatumom" na Krimu.

SAD je "prekinuo sve vojne veze" Washingtona i Moskve nakon ruske intervencije na Krimu, objavio je Pentagon samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća iznijela prijetnju diplomatskim ali i gospodarskim sankcijama.

"Poruka koju šaljemo Rusima je da ćemo, ako nastave sadašnjim putem, razmotriti skup gospodarskih i diplomatskih mjera koje će izolirati Rusiju", upozorio je u ponedjeljak američki predsjednik BarackObama.

"Pozivamo Rusiju da smanji napetosti i krizu u Ukrajini te vrati ruske snage na Krimu u svoje baze", rekao je glasnogovornik Pentagona JohnKirby u priopćenju.

Američka vojska ne poduzima olako ovakve korake i takav korak, primjerice, nije poduzela prošle godine tijekom nemira u Egiptu. Vojni kontakti pomažu uspostaviti mostove između nacija i smanuju mogućnosti za međusobno nerazumijevanje, ističu dužnosnici.

Nekoliko dužnosnika Američkog kongresa u želji da podrže Kijev u odnosu na Rusiju također je u ponedjeljak izrazilo namjeru brzog usvajanja mjera gospodarske pomoći Ukrajini koje bi mogli uključivati posudbu od milijardu dolara. John Kerry već je prošlog tjedna iznio plan koji bi zajamčio eventualnu međunarodnu posudbu istog iznosa.

Kao znak rata živaca koji suprotstavlja Ukrajinu i Rusiju, dužnosnik ukrajinskog ministarstva obrane iznio je novi ultimatum koji primorava ukrajinske vojnike da se predaju u utorak, pod kaznom da budu napadnuti. "Ultimatum je sljedeći: priznati nove (proruske) vlasti na Krimu, položiti oružje i otići ili biti spreman podnijeti napad", kazao je Vladislav Seleznev, regionalni glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane u Simferopolju.

Informaciju je smjesta opovrgla Moskva kao "totalni delirij", a predsjednik ruskog parlamenta je kazao da Rusija još ne mora koristiti "pravo" na pokretanje vojne operacije u Ukrajini.

Diplomatska aktivnost u pokušaju pronalaženja izlaza iz "najgore krize u Europi od pada Berlinskog zida" po šefu njemačke diplomacije Frank-Walteru Steinmeieru ostaje intenzivna.

Image
Foto: AP

Amerikanci pomažu Ukrajini s najmanje milijardu dolara

Američki senat podržao je pružanje financijske pomoći novoj ukrajinskoj vladi, te sankcije protiv Rusije zbog njezine vojne akcije na Krimu, ali je zatražio od europskih zemalja da se više angažiraju u ukrajinskoj krizi.

"Samostalne sankcije SAD-a prema Rusiji neće imati toliki učinak ukoliko Europa ostane raj za ruske banke i ruske oligarhe koji tamo mogu investirati svoj novac", rekao je demokratski senator Chris Murphy, predsjednik Odbora za Europu u američkom senatu.

Vođa senatske većine, demokrat Harry Reid izjavio je kako je vrlo zabrinut zbog stanja u Ukrajini, te se pozitivno izrazio o prijedlogu predsjednika Baracka Obame koji je zatražio ekonomsku pomoć za novu vladu u Kijevu.

"Bio bih sretan kada bismo Ukrajini pružili bilo kakvu pomoć, ali preporučio bih da ona bude usklađena s našim saveznicima".

Članovi senata, pripadnici obiju najvećih američkih stranaka, pripremaju zakonsku odredbu kojom bi se ukrajinskoj ekonomiji odobrila pozajmica od najmanje milijardu dolara.

Senatski Odbor za vanjske poslove razmatra i mogućnost uvođenja sankcija za pojedine Ruse i njihove ukrajinske saveznike koje bi se sastojale od uskraćivanja viza i zamrzavanja njihove imovine.

"Ruska ahilova peta je njeno gospodarstvo", rekao je republikanski senator Ed Royce.

Ministri Europske unije u ponedjeljak su raspravljali o stanju u Ukrajini, ali nisu dogovorili nikakve rokove ili detalje kaznenih mjera protiv Rusije.

SAD je zbog ruske umiješanosti u krizu u Ukrajini do daljnjega odlučila zamrznuti sve vojne i gospodarske projekte s Rusijom.

Image
Foto: AP

OESS poziva na smirivanje situacije

Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a RankoKrivokapić pozvao je u utorak sve članice te organizacije na poštivanje načela i duha Helsinškog završnog dokumenta, navodeći da je ozbiljno zabrinut događajima u Ukrajini te pozivajući Rusiju i Ukrajinu na smirivanje situacije.

Krivokapić je u priopćenju OESS-a rekao da je ozbiljno zabrinut pogoršanjem situacije u Ukrajini, koja ugrožava sigurnost i mir u cijeloj regiji, prenose podgorički mediji.

"Svako ugrožavanje suvereniteta države članice OESS-a je kršenje Helsinškog završnog akta, koji propisuje poštivanje nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta članica, kao i nemiješanje u unutarnje poslove i posvećenost mirnom rješavanju sporova. Nepoštivanje ovih obaveza je neopravdano", rekao je Krivokapić.

On je pozvao Rusiju i Ukrajinu da poduzmu hitne korake na smirivanju situacije, dodajući da će Parlamentarna skupština OESS-a nastaviti pratiti situaciju u Ukrajini.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo