sporni krediti / Šegon bio u sukobu interesa, slučaj poslan DORH-u!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Branko Šegon je u sukobu interesa, ocijenilo je u petak Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

7.3.2014.
8:39
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je jednoglasno zbog sukoba interesa s 40.000 kuna kaznilo bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, a s 15.000 kuna župana Istarske županije u mandatu od 2009. do 2013. Ivana Jakovčića.

Šegon će iznos dijela neto plaće od 40.000 kuna morati platiti u osam rata. Prve četiri rate iznosit će sedam tisuća kuna, a druge četiri tri tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon prekršio nekoliko članaka Zakona o sukobu interesa i poslalo taj predmet DORH-u radi podizanja optužnog prijedloga.

"Tražili smo i uistinu se trudili od HBOR-a pronaći dokumentaciju da ustanovimo je li netko drugi dobio takav kredit (kao Šegonova Facta Vera) i nismo ga našli, nismo pronašli nijedan takav ugovor", izjavila je izvjestiteljica povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa na samom početku sjednice.

"Sve gore navedene okolnosti ukazuju da je Branko Šegon privatni interes stavio iznad javnog te dobio znatnu materijalnu korist. Prekršio je nekoliko članaka zakona o sprječavanju sukoba interesa. Narušeno je povjerenje u ministarstvo financija i Vladu jer šest ministara sjedi u nadzornom odboru HBOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stižu i prvi komentari na odluku. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je: "Mi smo tu bili jasni. Javno i privatno moraju bit odvojeni armiranim betonom, debelom slojem".

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je 12. veljače dobilo dopis Šegonovog odvjetnika s zahtjevom obustave pokrenutog postupka pred Povjerenstvom.

Povjerenstvo je pet dana kasnije opet pozvalo Šegona da se očituje, no nakon tri dana opet im je stigao dopis odvjetnika bez Šegonovog očitovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je kazala da je imao dvije šanse da se očituje o optužbama no on to nije učinio. Što se tiče zahtjeva za obustavom postupka, Orešković je kazala kako unatoč tome što je Šegon smijenjen, on ima pravo na punu plaću šest mjeseci pa stoga Povjerenstvo smatra kako nema razloga za obustavom postupka.

Povjerenstvo nije dobilo niti dokumentaciju od HBOR-a koja bi dokazala da se u slučaju Šegon radi o uobičajenoj praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je od Šegona tražilo i očitovanje je li izvijestio ministra financija i članove Vlade u Nadzornom odboru HBOR-a o stupanju u poslovni odnos trgovačkih društava s HBOR-om, no niti na to nisu dobili odgovor.

Povjerenstvo je u siječnju pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima 20 posto udjela u vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, njegova je tvrtka od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) dobila kredit od 31,4 milijuna kuna. Nadzorni odbor HBOR potvrdio je da nema ništa sporno u Šegonovu kreditu, no on je na kraju smijenjen s funkcije pomoćnika ministra.

Povjerenstvo odlučuje i o Jakovčiću

Image
Foto: RTL

U slučaju istarskog župana IvanaJakovčića postupak je pokrenut lani jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je Povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo