sve napetija situacija / Ruske snage osvojile selo kod Krima, Ukrajina poručila: 'To je invazija'

Image
Foto: AP

Ukrajinske vojne snage su navodnu zaustavile prodor ruskih vojnika na teritorij regije Hersonske oblasti, koja se nalazi paralelno uz Krimski poluotok.

15.3.2014.
19:30
AP
VOYO logo

"Ukrajinske oružane snage su danas zaustavile pokušaj vojnih snaga Ruske Federacije da uđu na teritorij regije Hersonske oblasti. To smo momentalno onemogućili", rekao je ukrajinski ministar obrane Aleksander Turčinov, a prenosi Reuters.

Ruski vojnici helikopterima su se spustili blizu plinskog distribucijskog centra u Arbatskaju u pokrajini Herson i tamo su postaviti kontrolne točke te počeli zaustavljati promet. Ukrajinci tvrde da su Rusi s četiri helikoptera, tri oklopna vozila i 80 vojnika u subotu zauzeli selo Strilkove u regiji Herson. Kyiv Post piše kako je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zbog toga izrazilo "snažan i kategoričan prosvjed". Ukrajinske vojne snage su upotijebile helikoptere, kopnene snage i oklopna vozila kako bi zaustavile Ruse i navodno su spriječile taj napad.

Tisuće Rusa na ulicama: Ne dirajte Ukrajinu!

Ukrajina traži od Ruske federacije da smjesta ukloni svoje vojne snage s ovog područja koje je pozicionirano paralelno uz Krimski poluotok.

Samo par sati kasnije Ukrajina je optužila Rusiju da je vojno zauzela njezin teritorij, razmjestivši 80 vojnika, helikoptere i oklopna vozila u selu smještenom s druge strane administrativne granice između poluotoka Krima i kontinentalnog dijela Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski ministar vanjskih poslova traži "hitno povlačenje" snaga te prijeti da će odgovoriti "svim sredstvima kako bi zaustavio rusku vojnu invaziju". Istodobno rusko ministarstvo unutarnjih poslova u subotu izvješćuje kako Rusija razmatra "zahtjeve za obranom mirnih građana" u Ukrajini

Prije dva tjedna ruski je parlament odobrio zahtjev predsjednika Vladimira Putina da razmjesti oružane snage u Ukrajini da bi se ondje zaštitilo većinsko rusko i rusofono stanovništvo, nakon što je s vlasti poslije velikih prosvjeda svrgnut ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija neprestano prima brojne zahtjeve za obranom mirnih građana u Ukrajini i razmotrit će ih", stoji u priopćenju ministarstva.

Nakon razgovora u petak s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nema i ne može imati planove o invaziji istočne Ukrajine. No njegovo je ministarstvo izvijestilo i kako Rusija zadržava pravo da obrani svoje sunarodnjake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ukrajinske vlasti optužile su danas Rusiju za izazivanje pucnjave u Harkivu na ukrajinskome istoku, u strahu da će Moskva iskoristiti nasilje protiv etničkih Rusa kako bi opravdala invaziju.

Vršitelj dužnosti ukrajinskoga predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u parlamentu da je nasilje na istoku zemlje djelo "agenata Kremlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pucnjavi u noći na subotu ubijena su dvojica mladića od 20 i 21 godinu, a policija je priopćila kako je uhićeno tridesetak osoba s obiju strana.

Neredi su počeli kad su se proruski demonstranti potukli s ukrajinskim protivnicima u blizini sjedišta ukrajinskih nacionalističkih organizacija, a obje su grupe bile naoružane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 1,8 milijuna registriranih birača na Krimu izaći će u nedjelju na sporni referendum kako bi se izjasnili gdje vide svoju budućnost: u Ukrajini ili u Rusiji.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo