mrak taritaš otvoreno / Zašto 3000 novih neprodanih stanova skuplja prašinu?

Projekt državnog najma neprodanih stanova u vlasništvu banaka neslavno je propao! Priznaje to ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš koja se nikako nije mogla dogovoriti s bankama oko leasinga stanova koji bi se iznajmljivali i na kraju prodavali građanima. Gdje je zapelo i zašto 3000 novih neprodanih stanova u Hrvatskoj skuplja prašinu?

22.3.2014.
18:39
VOYO logo

Novo, lijepo i bez života. Ovi stanovi još će neko vrijeme skupljati prašinu. Vlada i bankari za sada se nisu uspjeli dogovoriti oko raspetljavanja čvora neprodanih bankarskih stanova koji zjape prazni od početka krize. Ideja je bila da ih država od banaka uzme na leasing. Pa ih onda iznajmi građanima i u konačnici povoljno proda.

"Da ljudi koji uzimaju te stanove u najam uzimaju pod uvjetima da prve tri godine te stanove mogu otkupiti po cijeni koja je tad garantirana i koja je nešto manja nego što je na tržištu", rekla je ministrica graditeljstva AnkaMrakTaritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori s banakama počeli su početkom zime. Ministrica kaže da su na kraju u igri ostale dvije pa onda samo jedna velika banka.

"Prije 15-ak dana, prije tri tjedna negdje zapravo, nam je i ta druga preostala banka rekla da oni na to ne mogu pristati nego da bi mi kao država trebali platiti 10 posto pologa i onda ući u taj cijeli projekt", rekla je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i bankama nije u interesu opterećivati svoje bilance i stanove žele što prije prodati. Ali se naravno moraju nositi s pravilima biznisa i pri tom ne izgubiti previše novca. Iz Erste banke zato poručuju da su i dalje otvoreni za dogovore s državom.

"Mi smo otvoreni za svaku vrstu dogovora koji doprinose nalaženju optimalnog rješenja koje bi pomoglo situaciji na tržišti nekretnina", rekao je Dario Gabrić,  direktor komunikacija Erste banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ova je banka u doba krize uspjela prodati čak 2000 stanova čiju su gradnju financirali. No u nacionalnoj bilanci dalje je na stanovima više uloženo nego zarađeno.

Svi su na gubitku zbog neprodanih stanova. Banke koje su uložile, tvrtke koje su ih gradile ali i građani koji ih ne mogu kupiti jer su realno i dalje preskupi. Prema procjenama Ministarstva graditeljstva u Hrvatskoj trenutno postoji oko 3000 neprodanih stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je ipak puno manje od brojke od 10 do 15 tisuća s kojom se licitiralo u doba najače krize.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo