jedinstveni projekt / Zagreb od danas ima prvo čuvano parkiralište za bicikle!

Bicikl je sve popularnije prijevozno sredstvo. Pogotovo kako postaje toplije. A to što se puno kradu - za dvije mlade poduzetnice bilo je dovoljno da pokrenu jedinstveni projekt! Zagreb od danas ima prvo čuvano parkiralište za bicikle.

28.3.2014.
18:53
VOYO logo

Olgica Lešić dugo biciklom nije bila u gradu. Tek danas opet jer ga napokon bez straha ima gdje ostaviti. Jedan su joj u centru već ukrali.

Slična se situacija Olgici neće ponoviti. Tu je sad čuvano parkiralište. O ljubimcima na pedale brine BojanBabić, sad i službeno - čuvar bicikala.

"Uzimam njihove bicikle, pazim na njih da su na toplom i suhom, dok se vlasnici ne vrate. Dajem i dodatne usluge, sitni popravci, zamjene zračnica ako se probuše", kazao je Bojan.

Za dvije kune po satu, izbjegne se vezivanje lanaca ili traženje slobodnog mjesta.

Osnivači parkirališta za bicikle vjeruju da će priča postati hit, a prostor koji trenutačno prima 100-tinjak bicikala morati dodatno proširivati.

"Mislimo da je Zagreb zaživio u tom nekom smjeru, zdrav način života koji se prakticira u europskim gradovima i da je Zagreb jedan od njih", izjavila je vlasnica parkirališta za bicikle MajaPleša.

Kad su sva mjesta u gradu popunjena, veže ih se posvuda. Za ograde, uličnu rasvjetu ili ih se samo nasloni na zid.

Mnogi se nađu na putu kradljivcima bicikala. Godišnje ih se samo u Zagrebu ukrade više od pet stotina. Zanesenjaci su izračunali da ih se glavnim gradom inače vozi preko 100 tisuća. Tko ih ne želi vezati, sad ih ima gdje ostaviti, ako treba i cijelu noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo