ŠEFICA HRVATSKOG TIMA ZA RTL / Ovako će se hrvatska strana postaviti pri iznošenju završnih riječi!

Pred Hrvatskom je kraj usmene rasprave u Haagu oko protutužbi za genocid Hrvastke i Srbije. Šefica hrvatskog pravnog tima za RTL otkriva kako će se hrvatska strana postaviti pri iznošenju završnih riječi u ovom povijesnom procesu.

30.3.2014.
18:40
VOYO logo

Nakon mjesec dana suđenja, vrlo je jasno da srpska protutužba nema uporišta ni u činjenicama, ni u zakonu, ni u jednoj prijašnjoj presudi Međunarodnog suda - smatraju u hrvatskom pravnom timu. Upravo na tome će se poentirati pri iznošenju završnih riječi u odgovoru na protutužbu.

"Mi ćemo se ograničiti na njihove tvrdnje vezane za Oluju i odgovorit ćemo na njihove brojeve, oni su ponovno producirali popis nestalih u kojima se stalno povećava taj broj", otkriva taktiku voditeljica hrvatskog pravnog tima VesnaCrnićGrotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući svoju protutužbu srpski pravnici, umjesto konkretnih dokaza, najviše su koristili verbalnu argumentaciju. Na Oluju gledaju kao najveći zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata, veći i od srebereničkog genocida. Brijunski sastanak usporedili su s planiranjem Holokausta.

"Brijunski sastanak je za Srbe u Hrvatskoj bio ono što je za Židove u Europi bila konferencija u Wannseeu na kojoj su nacistički oficiri u siječnju 1942.  skovali urotu za uništenje Židova, skrivajući tu namjeru eufemizmom "konačno rješenje". Da je dulje poživio, možda bi se i FranjoTuđman pred međunarodnim sudom suočio s optužbom za genocid", govorio je član srpskog pravnog tima WilliamSchabas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama činjenica da je član srpskog tima usporedio Oluju s Holokaustom, u hrvatskom je pravnom timu izazvala posebno ogorčenje..

"To je toliko neprimjereno ovome sudu i toliko manipulativno da je to naprosto nedopustivo da se koristi na ovome sudu", kaže voditeljica hrvatskog pravnog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke, dokumenti, konkretni brojevi ubijenih i protjeranih - od samog početka suđenja hrvatski pravni tim iz dana u dan koristio je brojne dokaze da bi argumentirao genocidne namjere Srbije.

"Obavještajni dokument JNA od 13. listopada 1991. navodi da na širem području Vukovara arkanovci provode genocid i druge terorističe čine. To je crno na bijelo iz dokumenta JNA", kaže član hrvatskog pravnog tima PhillippeSands.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošenje presude očekuje se u roku od godine dana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo