DRAGUTIN LESAR UVJERAVA / 'Laburisti su spremni preuzeti odgovornost!'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Mi smo drugačiji i razbit ćemo bipolarnost do sada vladajućih HDZ i SDP-a, rekao je Lesar pred 800 okupljenih stranačkih kolega na prvom većem stranačkom okupljanju od osnutka laburista u veljači 2010.

6.4.2014.
15:05
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatski laburisti spremni su preuzeti odgovornost u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu te se boriti za rad i radništvo i Europu u kojoj ne vlada kapital, poručio je danas na 1. konvenciji Hrvatskih laburista - Stranke rada njezin predsjednik DragutinLesar naglasivši da nisu sve stranke u Hrvatskoj iste.

Mi smo drugačiji i razbit ćemo bipolarnost do sada vladajućih HDZ i SDP-a, rekao je Lesar pred 800 okupljenih stranačkih kolega na prvom većem stranačkom okupljanju od osnutka laburista u veljači 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeravam vam vas da nakon (parlamentarnih) izbora nitko bez nas neće moći imati ni parlamentarnu većinu ni vladu", istaknuo je.

Na konvenciji je predstavljena Deklaracija Hrvatskih laburista o Europskoj uniji, a uz poruku "Savjesti čiste biraj laburiste" članstvu su se predstavili i kandidati za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesar je u svome govoru poručio da nova hrvatska ljevica i nova europska ljevica, za koju se laburisti zalažu, mora raditi na tome da EU bude Unija rada, a ne samo birokrata i kapitala - u kojoj će pravedna raspodjela vrijednosti biti politički zakon i obveza za sve.

Politika štednje u Europi ne funkcionira jer su siromašni sve siromašniji, a bogati sve bogatiji, a ni pučani ni socijaldemokrati u EP-u to ne razumiju jer su se odrekli društvene pravednosti, ustvrdio je Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga nova europska ljevica mora preuzeti odgovornost i suprotstaviti se zabludi da je samo rezanje fiskalnog deficita jedina alternativa koja može obnoviti socijalnu Europu", smatra Lesar.

U Europi je, kaže, previše nezaposlenih - 26 milijuna osoba izgubilo je posao, a u 18 članica Unije vrijednost prosječne plaće već tri godine pada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izlazak iz recesije i trajne krize vladajuća elita pokušat će naplatiti od onih kojih je najviše, a imaju najmanje. To i rade, ne samo u Hrvatskoj, rade to i političke elite u EU. Sve svoje zablude i cijene krivih procjena i odluka, posljedice brutalne pohlepe i kriminalne neodgovornosti financijskog sektora naplaćuju od onih kojih je najviše, a imaju najmanje", kazao je te pozvao na biranje onih koji će im se suprotstaviti, a kojih još uvijek nema dovoljno, ni u Saboru ni u Europskom parlamentu.

Laburisti, istaknuo je, ne predstavljaju i ne žele biti politički "treći put", već nude drugačiju politiku. Odgovornost, rad, poštenje, istina i društvena pravednost temeljne su vrijednosti stranke i njih nitko ne smije iznevjeriti, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesar tvrdi da ni u Hrvatskoj do sada nije bilo Vlade koja se zalaže za načelo pravedne raspodjele društvenog bogatstva i društvenu pravednost.

Podsjeća pritom na sve prijedloge koje su laburisti u protekle dvije godine iznijeli u Saboru, koje je vladajuća većina odbila da bi nekoliko mjeseci kasnije ponudila svoj, gotovo istovjetan prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje povlaštenih mirovina eliti, smanjenje plaća državnih dužnosnika, odustajanje od outsorcinga u zdravstvu, vraćanje poreza za zdravstvo s 13 na 15 posto, pravno reguliranje referenduma, povećanje minimalne plaće, devizna klauzula za švicarce..., sve su to bili naši prijedlozi, naglasio je.

"Kada smo ih predlagali onda su to bili neozbiljni prijedlozi, a kada ih predlaže Milanović onda kaže da je to mudra državnička odluka. Kao da se školuje u laburistima", rekao je Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranačkim je kolegama poručio da u kampanji biračima kažu da ne glasaju za HDZ jer ih treba kazniti zbog korupcije, ali i da ne glasaju ni za Kukuriku koaliciju jer je ona građanima smanjila plaće, raskinula kolektivne ugovore, produljila radni vijek, povećala liste čekanja u zdravstvu...

"Jedne neka kazne zbog korupcije, lopovluka i krađe, a druge jer ne znaju i, što je još gore, to ne žele priznati. Recite im - savjesti čiste biraj laburiste", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deklaraciju o EU predstavio je predsjednik Savjeta stranke BertoŠalaj istaknuvši da se laburisti bore za socijalno pravednu Europu koja brine o građanima.

Deklaracijom poručujemo da ćemo se politički zalagati za sudioničku demokraciju u kojoj građani imaju jaču ulogu u donošenju odluka jer je postojeći model, u kojem odluke donose elite, neprihvatljiv, a na gospodarskom planu snažno ćemo se surpotstavljati politici štednje koju su prihvatile gotovo sve političke grupacije u Europi, rekao je i poručio da se laburisti zalažu za politiku temeljenu na novom kompromisu rada i kapitala, a ne siromašenju građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj liste za europski parlament, NikolaVuljanić naglašava važnost EP-a kao mjesta na kojem se donose brojni zakoni koji izravno utječu na život hrvatskih građana. Stoga je, kaže, važno da na izbore izađe više građana no prošle godine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo