USKORO SLIJEDI RAST? / Tržište nekretnina dotaklo je apsolutno dno

Tržište nekretnina dotaklo je apsolutno dno i više neće padati - tvrde stručnjaci. Pokazatelj toga su i brojke koje govore da 2013. nije zabilježen dodatan pad prodaje stanova, već je prodano jednako malo stanova kao i 2012. Ministrica graditeljstva kaže da se u Hrvatskoj sve više osjećaju novi trendovi.

9.4.2014.
18:53
VOYO logo

U Hrvatskoj su protekle godine pale cijene nekretnina, za 20 posto. To je najviše od svih zemalja u Europskoj uniji - kaže Eurostat. Kupci koji traže manju cijenu gotovo uvijek uspiju, u što smo se i sami uvjerili.

Protekle godine, u prosjeku, prodavači su tražili oko 50 eura manje za četvorni metar stana nego u 2012. A u konačnici su prodali stan za 100 do 150 eura manje nego što su početno tražili. Godine 2013. prodalo se 500 stanova manje nego 2012. Ovako mali pad pokazuje da je dosegnuto apsolutno dno - smatraju stručnjaci. Uskoro bi, kažu, opet mogao uslijediti rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je želimo li mi uopće da se tržište na takav način oporavi. Ono što nitko ne želi je da tržište raste nerealno, kako je raslo prije, i da opet dođe do tog balona", kaže predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK DubravkoRanilović.

Na oprovak tržišta utjecat će i sve više mladih koji se odlučuju za najam stana, a ne kupnju - čak i nakon što ostvare prihode koji im omogućuje kupnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje mladi ljudi danas koji su spremni veće prihode koje ostvaruju uložiti u dodatno školovanje ili put, a manje u nekretninu", uvjerena je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

I zato se, smatraju u ministarstvu, mladi umjesto kupnje odlučuju dočekati nasljedstvo. Upravo zbog ovakvih trendova najavljeno je da će stanovi iz programa POS-a biti uskoro ponuđeni građanima u najam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo