SABOR RASPRAVLJA O ĆIRILICI / 'Nije najveći problem ove države Milanović, nije bila ni Kosor, mi smo!'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Ja govorim ovdje u ime zemlje koja je sve gladnija. Nije problem ni Stožer, ni mediji, nego mi koji na toj temi želimo zaraditi političke poene', rekao je Milorad Pupovac u Saboru gdje se opet raspravlja o referendum o ćirilici.

10.4.2014.
16:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u srijedu Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav izglasao da se Ministarstvu uprave na provjeru pošalju potpisi prikupljeni za referendum o dvojezičnosti, u Saboru su u petak poslijepodne zastupnici počeli raspravu o tom prijedlogu. Naravno, oporba je to iskoristila kako bi kritizirala vladajuće za nepotrebno odugovlačenje postupka.

U ime Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić je rekao kako "Peđa Grbin nije kriv za odugovlačenje, već je odgovornost na njegovom šefu Zoranu Milanoviću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grbin je najmanje odgovoran. Mi smo političari, neki s više, neki s manje staža, ali ovakav je problema rješava u stranci koja je vodeća u koaliciji, znači, odgovoran je premijer.  Pogriješio je što je tako dugo ovo pitanje držao otvorenim - odugovlačenje nije u redu. Ako su građani potpisali, treba poštivati, bez obzira jesu li ili nisu u pravu, a jesu li, to će reći ustavni sud. Po sadašnjem Ustavu na to su imali pravo. Ponekad ako i znamo što su određene skupine društva, a ova važna, branitelji, treba ih barem saslušati. Po hladnoći i kiši prikupljali su potpise i čekamo tri mjeseca. Premijer kao odgovorni državnik nije premijer samo koalicije, nego svih građana, trebao je s njima razgovarati", rekao je Salapić.

Image
Foto: PIXSELL

Jadranka Kosor je zatražila da zastupnici obvežu Vladu rokom u kojem se treba obaviti provjera je li prikupljen dovoljan broj potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam, jučer na sjednici Odbora bilo ideja da Odbor traži ocjenu ustavnosti. Samo Sabor u cjelini to može učiniti. U zaključku nakon ove rasprave moramo Vladu obvezati da to učini u razumnom roku, a možemo odrediti najduže dva mjeseca. Skupinu u kojoj bi raspravljali koliko broj potpisa se traži, koliki jest valjan da bi se odluka o referendumu mogla donijeti, koliko je to 10 posto - 450 ili 380 tisuća? Vlada mora ustanoviti. Da poslije ne bismo otvarali nove rasprave o tome što je Vlada utvrdila", zaključila je Kosor.

'Grbin je četiri mjeseca morao izbjegavati novinare, skrivati se, bježati...'

Iskusni HDZ-ovac Vladimir Šeks je osvrnuo na poziv koji se traži bojkot srpskih dućana u Vukovaru i to je  nazvao sramotnim potezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto se čekalo 4 mjeseca za koje su se dogodile mnoge neželjene pojave i događaji koji bi se možda izbjegli da se odmah sazvalo sjednicu Odbora, išlo na provjeru potpisa i zatražila ocjena ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja. Da se išlo u razumnim rokovima, kao u ranijim slučajevima, vjerojatno bi bili izbjegnuti mnogi događaji koji su teško opteretili mnoge odnose i dovele do vrlo ružnih zbivanja i koja su bacila ružnu sliku na Hrvatsku.  Kruna te ružne slike, koja je nastala odugovlačenjem, je ono što je neki dan bilo na jednom portalu, gdje je jedan autor, pitanje je li to stvarna osoba ili izmišljeno ime, pozvao na bojkot 35 građana srpske nacionalnosti iz Vukovara, koji su vlasnici trgovina i lokala", rekao je Šeks.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Odgovornost snosi predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović koji je stvarao klimu sa znamenitim izjavama da, dok je on premijer, nema se što raspravljati o svemu tome, da se to treba potepsti u Saboru, da se potpisi trebaju zanemariti. Da je premijer postupio u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, jednostavno bi dao politički nalog predsjedniku Odbora da sazove sjednicu i da se to pitanje raspravi. Umjesto toga, Grbin je morao četiri mjeseca izbjegavati novinare, skrivati se, bježati i tražiti bilo kakve izgovore.  On kao savjesan i odgovoran član sluša naputke predsjednika stranke. Treba zaboraviti zlu krv i ne stvarati je na bilo koji način u sabornici i izvan nje. Bilo bi najsvrsishodnije da Sabor danas prihvati ovaj zaključak", zaključio je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamislite da je predsjednik Sabora rekao kako neće biti referenduma kao što je to napravio predsjednik Vlade. Kakve bi bile reakcije?", zapitao se šef Laburista Dragutin Lesar i nastavio: 

"Smatram štetnim da se poziva Sabor da zaustavi referendum. Razumijem potrebu jednih da se zaštite temeljne ustavne vrijednosti koje bi došle u pitanje održavanjem referenduma, ali sprječavanje procedure na ovakav način je također udar na ustavni poredak", dodao je Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U pitanju je opstanak ove zemlje'

Milorad Pupovac održao je vrlo emotivan govor u kojem se osvrnuo na sve aktere političke scene u Hrvatskoj, i oprobu i vladajuće.

"Moguće da naš premijer nije uvijek najbolje izvodio politike koje je htio provesti, ali je li on uvijek bio jedini akter na političkoj sceni? Ali je li on baš bio jedini koji je posezao za nasiljem, izvikivao anticivilizacijske povike? Danas se ne bi htjeli baviti tom ćirilićnom mukom, nego tek ušićariti koji poen", kritički se osvrnuo Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sentimentalni i identitetskih politika je bilo dovoljno u ovih 20 godina, valjda je dovoljno narastao broj nezaposlenih, valjda je dovoljno pao standard...  Ja govorim ovdje u ime zemlje koja je sve gladnija. Nije problem ni Stožer, ni mediji, nego mi koji na toj temi želimo zaraditi političke poene. U pitanju je opstanak svake nove generacije ove zemlje, u pitanju je opstanak ove zemlje. Nije najveći problem ove države Milanović, baš kao što nije bila ni Kosor, problem smo mi!", zaključio je Pupovac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo