Sumrak demokracije / Deložirali samohranu majku, pa joj poslali račun od 39.000 kuna

Marijana iz Popovače, majka troje djece, prije dva tjedna deložirana je iz svog doma. Zbog čudne obiteljske i još čudnije birokratske situacije. Kao da to nije bilo dovoljno grozno, sud i policija poslali su joj dopis u kojem stoji da mora platiti troškove vlastite deložacije.

11.4.2014.
18:00
VOYO logo

Svi još pamtimo potresne snimke na kojima aktivisti Živog zida pokušavaju spriječiti deložaciju samohrane majke troje djece iz Pitomače. u međuvremenu se Marijana Fel preselila pedesetak metara dalje. I tamo primila šokantno pismo.

U pismu s pečatom Općinskog suda u Virovitici piše da je državi dužna podmiriti sve troškove deložacije. I to u iznosu od gotovo 39.000 kuna.

"Ja nisam vjerovala da je to moguće. Nisam vjerovala da se tako nešto može dogoditi. Jer naplatiti četrdeset tisuća kuna nekome tko je završio na ulici. Ja to ne mogu vjerovati. Otkud da to platim? Ja ne znam niti gdje su moje stvari", kazala je Marijana Fel.

"Ne vidim nekakvog izlaza. Molila bih odvjetnika, ako ima neki, da se javi, da pomogne u ovom slučaju, da se konačno ovo razriješi", dodao je.

Marijana, tako, MUP-u mora platiti: trošak goriva 10 osobnih automobila i 11 teretnih vozila. Iz svog će džepa nadoknaditi radne sate za 42 djelatnika policije i 52 interventnih policajaca. A tu su i četvorica krim policajca.

"Ako sam ja dužna, ok. Ali je li bilo potrebno da na jednu saohranu majku ide toliki broj policajaca, na ljude koji nemaju oružja. Ja sam se osjećala kao kriminalac tog trena, a samo iz razloga jer sam htjala da moja djeca imaju svoj dom. Ništa više", rekla je Marijana.

Marijana Fel inače je žrtva obiteljskog nasilja. Do deložacije ju je dovela mučna rastava braka i zamršena hrvatska birokracija. Aktivisti Živog  nisu mogli dopustiti da troje malodobne djece ostane bez jedinog doma.

"Mislim da je ovo bila jedna od najružnijih situacija koji smo imali dosad. Došao je ogroman broj policajaca, potpuno neopravdano. Bile su scene čupanja aktivista. Čak je i nekoliko naših aktivista ozbiljno povrijeđeno", istaknuo je Dušan Cvetanović iz Živog zida.

Marijana se preko noći našla na cesti. Privremeni dom pronašla je kod  roditelja.

"Prvu noć kada smo se probudili ovdje, mali Noa, koji ima sedam godina, rekao je: 'Mama, ja bih doma'. To je u biti najviše što me ubija. Kćer se drži. Ona pokušava biti hrabra i snažna", priznaje Marijana.

Aktivisti Živog zida kažu da je sud račun poslao na pogrešnu adresu. Jer, kad se policija već, kako kažu, htjela nezakonito naplatiti, onda je uplatnicu trebala poslati Živom zidu. Zbog njih su ionako izišli na teren.  

"Ovo nas sve podsjeća na Sjevernu Koreju i njihovu praksu da osuđenicima na smrt pošalju troškove sudskog postupka", izjavio je Dušan Cvetanović.

Iz virovitičkog općinskog suda stigao je tek poduži dopis. U njemu se, naravno, pozivaju na sve moguće zakone kojima opravdavaju troškove prinudne deložacije.

"Ako ovršenik dobrovoljno ispuni svoju obvezu usmjerenu na ispražnjenje prostorija, za to ne snosi troškove deložacije jer takvi troškovi nisu niti nastali, a ako dođe do prinudne deložacije, tada je stranka dužna snositi troškove", priopćili su.

Država jednostavno ne mari za životnu priču ove samohrane majke. Marijana Fel je ionako samo broj, još jedna uspješno deložirna osoba. To što je godinama trpjela nasilje i sada vodi udrugu za žrtve obiteljskog nasilja - baš nikoga ne zanima. Kriva je jer se onako očajna za pomoć obratila Živom zidu.

"To je kao da na utakmici Dinamo -Hajduk policija pošalje sve troškove koja navijači naprave Dinamu da plati. Radi se u suludoj situaciji i suludom tumačenju zakona", naglasio je Dušan.

A ti navijači u Pitomači nisu razbijali. Kao i uvijek do sad, Živi zid je pružao pasivan otpor.  

"Ostala  mi je ova gorčina nakon svega što sam prošla kao žrtva nasilja. Imam osjećaj da je daleko humanije, poslije svih kazni, rješenja, smrtna kazna", priznala je Marijana.

Zakon se mora poštovati. Ali mi se nakon ove teške priče iz Pitomače ne možemo oteti dojmu da taj isti hrvatski zakon često okreće leđa malim ljudima. Onima zbog kojih su i drevne tradicije isklesale retke koji svima, ali baš svima, jamče pravo na dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo