problemi transrodnih osoba / Noah živi kao muškarac, a u dokumentima se vodi kao žena

Transseksualnim i transrodnim osobama, koje se ionako moraju nositi s predrasudama okoline, uskoro probleme ne bi trebala raditi i država. U tijeku je javna rasprava o pravilniku koji će omogućiti upisivanje željenog rodnog identiteta u dokumente i bez operacije promjene spola. Što na to kažu i oni na koje se zakon odnosi, doznajte u prilogu.

11.4.2014.
18:50
VOYO logo

Kroz život korača sa svakodnevnim problemima kao i ostali. No, ono što Nou razlikuje od ostalih je da je rođen kao žena.

"Da sam transrodna osoba skužio sam rano u djetinjstvu. Od malih nogu sam živio u drugom rodnom identitetu. Rođenjem mi je prepisan ženski rodni identitet, a ja sam živio i ugodnije se osjećao u muškom rodnom identitetu", kazao je Noah Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S hormonalnom terapijom počeo je  prije dvije godine, ali na potpunu rekonstrukciju spolnih organa nije se odlučio.

"Na operaciju rekonstrukcije spolnih organa nisam se odlučio jer smatram da mi nije nužna i da ovako u životu funkcioniram okej. Također smatram da svaka osoba ima pravo na tjelesni integritet i samoodređenje. Ako se osoba ne želi podvrgnuti hormonalnoj terapiji ili bilo kakvoj operaciji, ima potpuno pravo na to", istaknuo je Pintarić.

A zato jer nije išao na operaciju, u njegovim dokumentima u rubrici spol i dalje piše - žensko.

Da je taj pristup pogrešan, nedavno je presudio i Ustavni sud, a sve bi trebao promijeniti i novi pravilnik Ministarstva zdravlja o kojem upravo traje javna rasprava.

"Ni jedna osoba ne smije biti prisiljena, naglasak je na prisiljena, na bilo koji medicinski postupak kao uvjet na priznanje života u drugom rodnom identitetu. To je ključno. Do sada je bila nakana prisile, sada više prisile nema", pojasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Izmjenom pravilnika, u čijem je donošenju i sam sudjelovao, zadovoljan je i Noah. Često je, kaže, imao neugodnosti zbog ženskog spola u dokumentima. Problema, pak, nikada nije imao s okolinom. Ima djevojku, i kaže - sretan je.

"Ja sam out jer se nemam čega sramiti. To sam jednostavno ja. Nemam problema s outanjem i okolinom i javnosti", priznaje.

Odlučio se ne skrivati i živjeti život baš onako kako želi. Uskoro mu osmijeh s lica ne bi trebala skidati ni birokracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo