NORINI RODITELJI PORUČUJU / 'Ako dobijemo novac, darovat ćemo ga Zakladi Ana Rukavina'

Niz je preokreta u aferi oko udruge Hrabro dijete. Prvo im je sud blokirao 4,1 milijun kuna preostalih od humanitarne akcije za Noru Šitum, a sada je drugostupanjskom odlukom taj novac odblokiran. U udruzi Hrabro dijete izjavljivali su da ne žele taj novac, a sada ga žele za svoju istoimenu Zakladu. Norini roditelji pak kažu, ako ipak dobiju tih spornih 4 milijuna, darovat će ga Zakladi Ana Rukavina.

16.4.2014.
18:26
VOYO logo

Od Zaklade Nora Šitum, Đana ne odustaje. Bitku za novac koji je ostao od humanitarne akcije za njezinu kćer, vodit će, kaže, do kraja, ali će ga, otkriva, prvi put darovati.

"Suprug i ja smo odlučili davnih dana da ako bude pravde i sud dosudi taj novac nama, mi ga želimo cjelokupnog darovati u Zakladu Ana Rukavina jer je to jedina zaklada kojoj vjerujemo", rekla je Đana Atanasovska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ne vjeruju da je zakonita drugostupanjska sudska odluka kojom je udruzi Hrabro dijete, nakon žalbe, odblokiran sporan iznos od 4 milijuna i 118 tisuća kuna preostao od akcije za Noru.

"Očigledno je donesena pod političkim ili nekim drugim utjecajem. Nema pravnog temelja nikakvog za tu odluku, njihov račun je odblokiran prije dva dana, a mi smo odluku pismeno, odnosno odvjetnik, dobili tek danas", dodala je Đana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje i da neće platiti odvjetničke troškove od 154 tisuće kuna. "Radije bi išla u zatvor nego dala državi novce za trošak koji je stvoren njihovim nečinjenjem", rekla je Đana.

Kako bi odgodili učinke te odluke, obitelj Šitum razmišlja i o ustavnoj tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo mogućnosti za podnošenje izvanredne revizije Vrhovnom sudu i evenutalno zbog povrede prava na pravično suđenje podnošenje Ustavnom sudu ustavne tužbe", rekao je DejanŠpanović, odvjetnik Đane Atanasovske.

Kome će na kraju pripasti novac, tek treba odlučiti novogradiški Općinski sud. Udruga Hrabro dijete nada se da će i taj sud zauzeti stav da se novac iz humanitarne pomoći ne može naslijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi sud zauzeo takav stav, onda naravno tužitelji ne bi imali aktivnu legitimaciju i samim time bi njihova tužba bila odbijena", rekao je MijoKladarić, odvjetnik udruge Hrabro dijete.

Pa bi i novac ostao Udruzi, iako su prije izjavljivali da ga ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovom sticku su ti silni milijuni. Dajte mi recite kad već znate i čuli ste, kako, kome i na koji račun ćemo prebaciti te proklete novce", izjavila je predsjednica Udruge JasminkaŽužić u prosincu prošle godine.

Sada imaju novi plan - spremni su čak podijeliti novac s obitelji Šitum. "Sutkinja nam je dala rok od 15 dana da pokušamo u postupku mirenja riješiti taj problem", rekao je Kladarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj humanitarni skandal dosad je rezultirao kaznenim prijavama, privatnim tužbama, istragom DORH-a, pa čak i mijenjanjem Zakona o humanitarnoj pomoći. Sada je na potezu Državno odvjetništvo. Izvidi su, kako doznajemo, gotovi, čeka se odluka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike