traje proruska pobuna / Unatoč sporazumu u Ženevi, Ukrajina nastavlja protuterorističku akciju

Image
Foto: AP Images

Sporazum u Ženevi, koji su postigli SAD, EU, Ukrajina i Rusija predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina, ali unatoč njemu nastavčka se ukrajinska vojna akcija protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

18.4.2014.
7:16
AP Images
VOYO logo

Ukrajinska vojna akcija protiv proruskih separatista na istoku zemlje nastavit će se unatoč četverostranom dogovoru postignutom u Ženevi, objavili su u petak dužnosnici ukrajinskih službi sigurnosti.

"Protuteroristička akcija još traje, a koliko to će ovisiti o tome koliko dugo teroristi ostanu u našoj zemlji", rekla je novinarima Marina Ostapenko, glasnonovornica Službe državne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum u Ženevi, koji su postigli SAD, EU, Ukrajina i Rusija predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina.

Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati, sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobođeni, stoji u dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzorna misija Organizacije europsku sigurnost i suradnju (OESS) će biti zadužena pomoći ukrajinskim vlastima da pokrenu te mjere.

Separatisti u Donjecku ne žele položiti oružje

Separatisti u Donjecku, velikom industrijskom gradu na istoku Ukrajine gdje traje proruska pobuna, rekli su u petak da ne kane položiti oružje, dan nakon međunarodnog dogovora u Ženevi u tom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo Kijev mora razoružati Desni sektor (paravojni nacionalistički pokret), Nacionalnu gardu u koju su ušle jedinice za samoobranu s Majdana i druge nezakonite skupine pa ćemo onda mi eventualno predati oružje", rekao je za AFP Kiril Rudenko, glasnogovornik pobunjenika.

Usto je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da predstavnici Donbasa, rudarskog bazena na istoku zemlje, nisu bili pozvani u Ženevu gdje su se u četvrtak održali prvi međunarodni pregovori o ukrajinskoj krizi u kojima su sudjelovali Rusija, Ukrajina, Sjedinjene Države i Europska unija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapad, Kijev i Moskva postigli su dogovor o što bržem smirivanju stanja u Ukrajini koja je na rubu raspada.

Obama ne vjeruje u sporazum o Ukrajini i već prijeti sankcijama

Dogovor predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i evakuaciju zauzetih zgrada, među kojima i pokrajinske uprave u Donjecku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Barack Obama je rekao da nije siguran da će sporazum o Ukrajini zaključen u Ženevi omogućiti smirenje na terenu i upozorio da će druge američke i europske sankcije Moskvi biti donesene u slučaju potrebe.

"Mislim da na ovom stupnju ne možemo biti ni u što sigurni. Postoji mogućnost da diplomacija dovede do smirenja stanja", rekao je Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba proći nekoliko dana da bi se vidjelo hoće li se izjave konkretizirati. S Europljanima smo pripremili dodatne mjere koje možemo odrediti Rusima ako se stanje stvarno ne popravi", naglasio je.

"Nadam se da će sporazum biti primijenjen sljedećih dana, ali se s tim ne može računati na temelju onoga što je bilo ranije", izjavio je američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum zaključen u Ženevi između SAD-a, Rusije, EU i Ukrajine predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i napuštanje zauzetih zgrada.

Govoreći o zastrašivanju koje vrše ruske snage okupljene blizu granice s Ukrajinom, Obama drži da Rusija stoji iza sadašnjeg kaosa na istoku i jugu Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ali Rusija ima priliku promijeniti pristup. Mi je u tome podržavamo", rekao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo