uočeni u francuskoj / Hoće li u Hrvatsku doletjeti ubojiti azijski stršljeni?

U Hrvatsku je stigla vijest o ubojitom azijskom stršljenu, velikom 5 centimetara, koji jure 40 kilometara na sat i koji su u Francuskoj krivci za nekoliko smrti. Da bi mogli stići i u Hrvatsku - slažu se stručnjaci. Kolike su šanse da se to uistinu i dogodi?

18.4.2014.
19:28
VOYO logo

Ovo su ubojiti azijski stršljeni, dugi 5 centimetara, puni jakog otrova. Pojavili su se u Francuskoj i ubili šestero ljudi - njihove košnice masovno se Uklanjaju.

Postoji mogućnost da će stići i u Hrvatsku. Čim su to čuli, mnogi su odmah postali oprezniji.

"Svaki govor o tome je koristan, definitivno ćemo pripaziti s obzirom na posao s kojim se bavimo, jer cvijetovi s kojima radimo privlače ovakve insekte", izjavio je cvjećar JuricaSamardžić.

Azijski stršljeni mnogo su opasniji od onih na koje smo navikli - a trenutačno su još iza Alpa, potvrdili su hrvatski stručnjaci.

Iako još nisu stigli do Hrvatske, stručnjaci kažu treba ih ozbiljno shvatiti jer kad napadaju lete 40 kilometara na sat pa obrane nema.

"Napadaju čovjeka kad se osjećaju ugroženi, nisu oni ti uvjetno rečeno zloćesti, ali mami ih ljudski miris, nagli pokreti, nalaze se u voćnjacima i takvim mjestima, u blizini su pčela", kazala je VišnjaPrus, pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju KBC-a Osijek.

Ne napadaju u roju. Ali...

"Napadaju čovjeka kad se osjećaju ugroženi, nisu oni ti uvjetno rečeno zloćesti, ali mami ih ljudski miris, nagli pokreti, nalaze se u voćnjacima i takvim mjestima, u blizini su pčela", dodaje Prus.

Ubod običnog stršljena opasan je za alergičare, no kad napadne azijski, reakcija može biti ozbiljna i kod onih koji to nisu.

"Opasan je i jedan pogotovo ako je osoba alergičar. Reakcija se događa od jedne do tri minute može završiti smrću, ili gubitkom svijesti, padom tlaka, otežanim disanjem".

Stigli do nas ili ne - stručnjaci savjetuju izbjegavanje živih boja odjeće i poseban oprez u prirodi pri konzumacije hrane. Alergičare podsjećaju da nikuda ne idu bez pribora za samopomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo