sukob oko otočja / Topovnjače i desantni brodovi okupirali šibenski arhipelag

Topovnjače, desantni brodovi, helikopteri i pilatusi okupirali su jutros šibenski arhipelag. Na vojnom poligonu kod otoka Žirja održana je vojna vježba "Harpun" zamišljena kao sukob oko otočja u čijem podmorju leže nalazišta plina i nafte.

7.5.2014.
19:01
VOYO logo

Zvuk moćnog oružja odzvanjao je jutros na morskom poligonu iza otoka Žirja. Pristup civilima strogo zabranjen, i to s dobrim razlogom. U more su padale granate, a cilj je bio pogoditi plutajuću metu udaljenu 11 kilometara.

"Svaka je vježba nepredvidljiva, puno je brodova platformi, jak vjetar, struje sve nas je to iznenadilo pa je odgođen vježba za petnaest minuta", kaže Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice.

Na morskoj površini velikoj kao otok Brač - vještine su demonstrirali svi rodovi Hrvatske vojske. No, mornarica ovako veliku vježbu nije imala punih sedam godina.

"Nakon dugo vremena fokus je bio na moru što je nama mornarima jako drago. Imali ste prilike vidjeti da i s ovim relativno skromnim sredstvima možemo ostvariti ove temeljne zadaće obrane otoka", dodaje Hranj.

Desantom na južnu stranu otoka Žirja pokazalo se koliko su spremne kopnene snage.

"Mi nemamo klasičnog mornaričkog pješaštva ili marinaca u tom smisli jedna od zadataka motorizirane brigade u kninu je upravo provedba borbenih operacija na kopnu i otocima", tvrdi Dragutin Repinc - zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Marinaca nema, ali je vježbu nadgledala međunarodna vojna delegacija. Predstavnici koji su proslavili slavne tuljane - imaju samo riječi hvale.

"Mislim da su bili odlični, predivan je dan, a vidjelo se da je mornarica cijelu zimu uvježbavala. Morski dio, kopneni dio - vidi se da su uložili ogroman napor", smatra Douglas Faherty, američki vojni izaslanik.

Malena flota trebala bi se u budućnosti povećati.

"Mi sad ragovraramo s Nijemcima o dva minolovca, u ovom trenutku nemamo mogućnosti da kupujemo nove korvete koje koštaju oko 150 milijuna eura", ističe ministar obrane Ante Kotromanović.

Nakon pet dana - vježba je gotova. Vojska je napustila akvatorij. Nova akcija zakazana je za rujan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo